eur:
395.01
usd:
370.83
bux:
65196.47
2024. április 19. péntek Emma

"Ennyi pénzből nyaralni is küldhetné a kormány a bűnözőket a Kanári-szigetekre"

Nagyvonalúan kénytelenek bánni a brit hatóságok a bűnözőkkel, hogy valamelyest csökkentsék a börtönök zsúfoltságát: egyre többeket a rendőrőrsök celláiban látnak "vendégül" - holott ez egy éjszakára annyiba kerül, mint egy egyhetes nyaralás a Kanári-szigeteken.

Tavaly 60.853 rabot helyeztek el rendőrségi cellában, a nagy-britanniai börtönök ugyanis annyira túlzsúfoltak, hogy az újonnan elítélteknek már nem jut bennük hely.

Pedig ez nem olcsó mulatság: a liberális demokraták szerint egyetlen, rendőrségi cellában eltöltött rabéjszaka 460 fontba (160 ezer forintba) kerül - miközben egy férfi rab egy éjszakai költsége egy közepesen szigorú börtönben mindössze 77 font (27 ezer forint).

Az ellenzéki párt azt is kiszámolta, hogy a brit adófizetőknek tavaly 28 millió fontjukba (9,7 milliárd forintba) került a rabok rendőrségi cellákban tartása. "A kormány hihetetlen impotenciája, amellyel képtelen megoldani a börtönök túlzsúfoltságát, túl sokba kerül az adófizetőknek" - hangsúlyozta Jenny Willott, a liberális demokraták igazságügyi kérdésekkel foglalkozó szóvivője, aki szerint 460 fontért egy négytagú család egyhetes nyaralást fizethet be a Kanári-szigetekre.

Felháborodott az összegen az adófizetők szövetsége is. "Pocsékolják a pénzt és a szakképzett rendőrök munkaerejét. A kormány nyilvánvalóan elveszítette az ellenőrzést a helyzet fölött. A hozzá nem értés és a politikai beavatkozás árát az adófizetők állják" - dohogott a szövetség egyik vezetője.

Mint kiderült, a hatóságok 2002-es árakkal számoltak az intézkedés bevezetésekor; hat éve 385 fontba került egy rendőrségi "vendégéjszaka". Különösen felháborította a brit közvéleményt, amikor még tavaly kiderült: négyszer annyi pénzt költenek a rendőrségi fogda lakóira, mint a kórházi betegekre: míg előbbiek naponta háromszori étkezésére 12, utóbbiakéra mindössze 3-5 font jut.

A rabok ellátása viszont csak napi két fontba kerül, a börtönökben ugyanis az elítéltek maguk főznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×