eur:
393.82
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Szobrot állítanának a cigiző és söröző medvének

Mozgalmat indítottak Skóciában, hogy szobrot állítsanak egy medvének, amely élete nagy részét Edinburgh-ban töltötte - miután részt vett a második világháborúban.

A medvét 1943-ban "fogadták örökbe" a Perzsia, a mai Irán területén szolgáló lengyel csapatok, és akkor is ragaszkodtak hozzá, amikor Európába vezényelték őket.

Ehhez "be kellett sorozni" a Voytek névre keresztelt állatot, így a medve katonai rangot is kapott. Voytek ténylegesen is segítette a brit 8. hadsereg kötelékében harcoló lengyel csapatokat, amikor az olaszországi Monte Cassinonál vívott ádáz harcok során lőszert szállított a nehéz tarackokhoz.

Augustyn Karolewski, az alakulat egyik veteránja elmondta: az állat olyan barátságos volt, mint egy kutya, senki sem félt tőle. A katonák sörrel és cigarettával is ellátták, mint bármelyik bajtársukat.

Voyteket - akit az angol közvélemény Soldier Bear, azaz medve katona néven ismert - mintegy 3 ezer lengyel katonával együtt Skóciában telepítették le, a medve az Edinburgh-i állatkertben élte le hátralévő éveit, 1963-ban pusztult el.

Augustyn Karolewski beszámolt arról is, hogy egyszer-kétszer minden évben meglátogatta Voyteket az állatkertben, az állat még ekkor is élénken reagált a lengyel szavakra.

"Amikor a nevén szólítottam, leült a hátsójára, és megrázta a fejét, amivel cigarettát kért. Nem volt könnyű cigarettát dobni neki, többet kellett dobnom, mire egyet elkapott" - idézte fel a veterán.

Voytek az állatkert egyik leghíresebb lakója volt, így nem csoda, hogy - háborús érdemeire is tekintettel - kezdeményezés indult, hogy szobrot állítsanak neki.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×