eur:
395.5
usd:
366.67
bux:
65553.67
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ötszáz éves gyilkosság titkát rejti a remekmű

A világ egyik legrejtélyesebb remekműve egy ötszáz éves gyilkosság legfőbb bűnjele - állítja Bernd Roeck, a Zürichi Egyetem történészprofesszora. Állítása szerint Piero della Francesca Krisztus megkorbácsolása című festménye azt bizonyítja: saját féltestvére ölte meg Urbino grófját.

Az 1460 körül készült festmény, amelyet az urbinói Galleria Nazionale della Marche őriz, már öt évszázada intenzív spekulációk tárgya. A titkot azonban végre megfejtette valaki -legalábbis ezt állítja a történészprofesszor most megjelent "Piero della Francesca és az orgyilkosok" című könyvében.

Bernd Roecknek meggyőződése, hogy bár a festmény - címe szerint - Krisztus megkorbácsolását ábrázolja a keresztre feszítés előtt, az oszlophoz kötözz alak valójában a meggyilkolt gróf, Poncius Pilátust pedig az áldozat féltestvéréről, Federico da Montefeltróról mintázta a művész.

Federico Urbino grófjának törvénytelen fia volt, akiről már annak idején is úgy tartották: megölte a törvényes örököst, Oddantoniót. A festmény tíz évvel a gyilkosság után készült.

Roeck szerint a két alak között álló ifjú szintén Oddantoniót ábrázolja, akit 1444. július 22-éről 23-ára virradó éjszaka, álmában ölt meg "egy csapat bérgyilkos" - ezért ábrázolta a művész mezítláb és hálóruhában, amelynek vörös színe a kiömlött vért szimbolizálja.

Piero della Francesca-kód

Kétszer szerepel a képen Federico is, aki a gyilkosság nyomán megszerezte a hatalmat: Pilátus mellett ő a fekete kalapos alak is, szakállt pedig azért "kapott", mert áruló volt, mint Júdás.

A legfőbb bizonyítékot azonban a történész az oszlopban látja, amelyhez Krisztust / Oddantoniót kötözték; az áldozat édesanyjának neve ugyanis Caterina Colonna (magyarul: oszlop) volt. Roeck azt sem tartja kizártnak, hogy a Colonna cslád rendelte meg a festményt, hogy azzal hagyjon nyomokat az utókor számára.

Olasz szakértő azonban szkeptikusan fogadták ezt a magyarázatot. "Dan Brown is megirigyelhetné - ez lenne a Piero della Francesca-kód" - hasonlította a világhírű bestsellerhez a teóriát Pierluigi Panza művészettörténész.

A Corriere della Sera című olasz napilap számításai szerint legalább 35 különböző interpretációja van már a képnek, amelyet a néhai brit művészettörténész, Kenneth Clark a világ legnagyobb kis méretű képének nevezett

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×