Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kutya helyett a favágóval is beérte a tigris

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A fiatal nőstény egy kutyát kergetett, amely ijedtében egy favágó lábánál keresett menedéket. A tapasztalatlan ifjú tigrisnek nem sikerült idejében fékeznie, és nekirohant az embernek. Nyilván maga is nagyon megijedt, gyorsan megharapta a favágó kezét és elinalt - számolt be a támadásról a tigrisek védelmével foglalkozó szibériai központ.

A központ munkatársai kivonultak a helyszínre, s jó hat kilométeren át követték a ragadozó nyomát, menet közben a levegőbe lövöldözve.

Az állatvédők szerint a tigris a tajga mélyére menekült, s egy ideig most elkerüli majd az embereket.

A sérült favágót a legközelebbi faluban ellátták, sérülése nem túl mély, hamar begyógyul majd.

Az amurinak vagy usszurinak is nevezett szibériai tigrist a kipusztulás fenyegeti. A rokonainál világosabb színezetű fajta télire vastag zsírréteget és dús bundát növeszt, hogy a zord időjárást átvészelje. A hímek nyakát jellegzetes sörény övezi.

Oroszország távol-keleti részén, az Usszuri és Amur folyó vidékének erdőségeiben, a kínai-koreai határ közelében van az egyetlen máig megmaradt természetes élőhelye. Itt évente négy-öt hónapon át hó borítja a vidéket, a hőmérséklet télen rendszerint mínusz 20 Celsius-fok alatt van, sőt olykor jóval hidegebb.

A tigris patás emlősökkel táplálkozik, és szívesen fogyaszt vaddisznókat, amelyek azonban szintén kipusztulóban vannak errefelé az erdő irtása miatt. Így kénytelen más táplálék után nézni, gazdaságokból elragadni lábasjószágot, vagy kutyákat. Még Vlagyivosztok külvárosaiban is megfigyelték.

Többnyire elkerüli az embert, inkább csak olyankor támad rá, ha úgy érzi, kicsinyeit meg kell megvédenie.