Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ismét felgyorsult a pusztítás üteme

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Két évig tartó lassulás után 2007 második felében újra felgyorsult a brazíliai Amazonas esőerdő pusztulása. Tavaly augusztus és december között 3.235 négyzetkilométernyi tűnt el a Föld tüdejének tartott őserdőből.

"Soha korábban nem volt ekkora pusztulás az évnek ebben a szakaszában" - nyilatkozott Gilberto Camara, az Amazonas kiterjedését műholdak segítségével mérő nemzeti űrkutatási hivatal (INPE) vezetője.

Augusztusban 234 négyzetkilométerről vágták ki a fákat, decemberre pedig már 948 négyzetkilométerre szökött a havi erdőirtási ráta. Ezek ráadásul nem a végleges számok, a nagyfelbontású műholdképek még zajló elemzése sokkal rosszabb eredményt is hozhat.

A brazil kormány alig néhány hónapja jelentette be, hogy a fokozott hatósági ellenőrzésnek köszönhetően 2005 augusztusa és 2007 júliusa között 50 százalékkal mérséklődött az Amazonas pusztulásának üteme.

"A friss adatok riasztóak" - mondta José Capobianco, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára. Luiz Inacio Lula da Silva elnök rendkívüli kormányülést hívott össze, amint megjelent az INPE jelentése.

"Nem fogjuk ölbe tett kézzel nézni, ahogy pusztul az Amazonas" - mondta Marina Silva, a környezetvédelmi tárca vezetője. A kormányzat értékelése szerint azért terjed az illegális erdőirtás, mert a gyorsan emelkedő nyersanyag- és élelmiszerárak miatt nő a földéhség.

Leginkább három régióban, Mato Grosso, Pará és Rondonia szövetségi államban gyorsult fel az erdőpusztulás. Mata Grosso a szójatermelés központja, Brazília pedig az Egyesült Államok után a második legnagyobb termelő a világon.

A legnépesebb latin-amerikai országban a szarvasmarha-tenyésztés is robbanásszerűen bővül, a letarolt erdőterületet pedig jellemzően először marhalegelőnek használják, majd szójával vetik be.

Az Amazonas esőerdejének területe 1970 óta 700 ezer négyzetkilométerrel csökkent. Még mindig a legnagyobb őserdő és a földkerekség leggazdagabb élővilágának ad otthont, de már csak alig hatmillió négyzetkilométerre terjed ki.