Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Halálos ítélet a régió legismertebb pálmájára

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Túlélt két világháborút és az Osztrák-Magyar Monarchiát is, most azonban szembe kell néznie a fejszével Bécs \"Sissi-pálmájának\", a néhai Erzsébet osztrák császárnéról és magyar királynéról elnevezett vén pálmafának.

Illetékesek szerint ki kell vágni a 170 éves kínai legyezőpálmát, mielőtt áttörné Európa legnagyobb melegházának üvegtetejét. A pálmafa csak az elmúlt 18 évben kétszeresére nőtt, ma már több mint 27 méter magas és nem maradhat továbbra is bezárva a schönbrunni palota kertjének pálmaházába.

Szakértők szerint nem élné túl, ha megpróbálnák lenyesni. Ha meghagynák jelenlegi helyén, az azzal a veszéllyel járna, hogy lerombolják a melegházat, Ausztria építészeti kincsét.

"Igazi pálmát nem lehet visszavágni. Vagy elhalna vagy pedig áttörné üvegházunkat" - magyarázta Brigitte Mang, Ausztria állami kertészeteinek igazgatónője.

Évente turisták százezrei csodálják meg a pálmafát, amely már 44 éves volt, amikor 1882-ben elhelyezték a melegházban és elnevezték a titokzatos Sissiről, I. Ferenc József császár és király feleségéről.

A kedvelt fát 1838-ban ültették és ma már hozzátartozik a császári hagyományhoz. Sissi pálmafája valamikor egy hozzá hasonló pálmafa mellett növekedett, amelyet Mária Terézia császárnőről neveztek el, aki az egyetlen női uralkodója volt a Habsburg-monarchiának.

Azt mondják, hogy Sissi csodálta pálmafáját és ott üldögélt alatta valahányszor csak a Földközi-tenger térségbe vágyakozott. Mang asszony és Gerhard Tichy, schönbrunni főkertész szerint az illetékesek gyakorlatilag az utolsó pillanatig vártak azzal az elhatározással, hogy a jövő hónapban kivágják a pálmafát.

Elismerik, hogy senki nem akarja pusztulását, de nem engedik, hogy tönkretegye a Franz Segenschmid építész által tervezett pálmaházat. Osztrák illetékesek szerint ugyanis ez a kontinens üvegből épült legnagyobb melegháza: hossza 111 méter, szélessége 28 méter, magassága 25 méter.

A pálmafát február 18-án vágják ki. Ha egyáltalában vigasztalást jelenthet, a palota kertészei már nevelik utódját: egy kis kínai legyezőpálmát.