eur:
394.25
usd:
368.91
bux:
66396.61
2024. április 25. csütörtök Márk

Négyéves betörő, hatéves gyujtogató - a rendőrség tehetetlen a gyerekbűnözőkkel szemben

Nem akartak hinni a saját szemüknek a rendőrök, amikor egy négyéves gyereket kaptak betörésen. A gyermekbűnözés rohamosan terjed Skóciában, ahol vandalizmus, kisebb jelentőségű erőszakos támadások, rendbontás és bolti lopás miatt kapnak el 14 évesnél fiatalabbakat.

A skót rendőrök fogtak már el négyéves betörőt, ötéves bolti szarkát is, hat évesek pedig buktak már le rasszista támadás, gyújtogatás, fegyverbirtoklás, sőt, szemérem elleni bűncselekmény elkövetése miatt is.

A Skót-felföldön csak tavaly 10.943 bűncselekményt követett el 3780 fiatalkorú, a rendőrség parancsnokai ezért a hétvégén figyelmeztették a szülőket: nagyobb felelősséget kell vállaniuk gyermekeik tetteiért.

"Hosszú távú megoldást kell találnunk, mert úgy látszik, hogy az nem elég elrettentő, ha a gyerekeket egy-egy éjszakára rendőrségi fogdába zárjuk" - figyelmeztetett Adrian Watson főfelügyelő, aki szerint elsősorban az alkoholfogyasztás számlájára írhatóak a rongálások. A szülőkön is múlik, hogy a gyerekek megállnak-e az apróbb stikliknél, vagy később komolyabb bűncselekményeket követnek majd el - tette hozzá.

A leginkább veszélyeztetett környékeken valamivel le kellene kötni a gyerekeket, figyelmeztetnek a rendőrök, aki szerint megoldás lehetne, ha sportolási lehetőségeket biztosítanának a tizenévesek számára.

Tavaly 17 év alattiak 1658 esetben okoztak rendbontást, 1542-ször rongálást, 1435-ször kisebb támadást, és 451-szer buktak le bolti lopás miatt. A rendőrséget azonban elsősorban az frusztrálja, hogy egyre gyakrabban kapnak el bűncselekmény elkövetése miatt olyan gyereket, aki fiatal kora miatt nem büntethető.

Pedig Skóciában a büntethetőség alsó korhatára 8 év - igaz, csak súlyos esetben büntetnek meg 16 év alatti gyereket. Így dorgálással megúszta az a két ötéves is, akiket tavaly kaptak el a rendőrök, amikor a közutakról egyébként is kitiltott mini-mopeddel rodeóztak Aberdeen utcáin - értelemszerűen jogosítvány nélkül.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×