Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy igazán jó hír a fogyókúrázóknak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A fehérjékben gazdag diéták csökkentik az éhségérzetet a leghatékonyabban - mutatták ki amerikai kutatók. A szénhidrátok ugyanakkor tulajdonképpen még éhesebbé tesznek, mint evés előtt voltunk. A titok a ghrelin nevű éhséghormonban rejlik.

A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a fehérjék gátolják legjobban az éhséghormont, a gyomor által termelt ghrelint, míg a szénhidrátok és zsírok joggal számítanak a legkomiszabb tápanyagoknak.

"A ghrelin mérséklődése az egyik oka annak, hogy amikor az ember leül és nekifog az evésnek, az éhségérzete csökkenni kezd. Érdekes volt kimutatni, hogy a zsírok milyen kevéssé mérséklik a ghrelint. Azért is igazán jó hír, hogy a fehérjék a legjobb ghrelingátlók, mert szinte valamennyi népszerű diéta lényeges részét képezik" - mondta David Cummings, a Seattle-ben lévő Washington Egyetem munkatársa, aki részt vett a kutatásban.

A szakemberek azt is kiderítették, hogy a szénhidrátok eleinte erősen gátolják a ghrelint, ám később a ghrelin "visszavág", és még magasabb szintet ér el. Alapvetően a szénhidrátok még éhesebbé teszik az embereket, mint evés előtt voltak - figyelmeztetnek a kutatók.

Egyszóval az éjszakai fagylaltozás is egyértelműen kizárva - jegyezte meg David Cummings. A kutatásról írt beszámoló a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism szakfolyóiratban jelenik meg.