Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jól akar aludni? Akkor este ne használjon mobilt!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Aki lefekvés előtt mobiltelefont használ, nagy eséllyel rosszul fog aludni - derült ki egy kutatásból. A szakértők szerint a sugárzás okozhatja az álmatlanságot, a fejfájást és a zavarodott állapotot.

A svéd Karolinska Intézet és az amerikai Wayne Állami Egyetem mobiltelefon-gyártók megbízásából végezte el a vizsgálatot, amelyből kiderült, hogy a sugárzás okolható a rossz alvásért, megzavarja ugyanis a szervezetet, amely így képtelenné válik a felfrissülésre.

A kutatók 35 nőt és 36 férfit vizsgáltak, valamennyien 18 és 45 év közöttiek. Néhányukat annyi sugárzásnak tettek ki, amennyit a mobiltelefon használata okoz, míg a többiek számára ugyanolyan körülményeket biztosítottak, de a sugárzás csak színlelt volt.

A sugárzásnak kitetteknek hosszabb idő kellet ahhoz, hogy eljussanak az alvás mélyebb fázisába, és kevesebb időt töltöttek mélyalvásban.

A kutatók feltételezik, hogy a 884 MHz-es sugárzás ártalmas hatással van az agynak azokra a központjaira, amelyek a szervezet felfrissüléséért és a stresszoldásért felelősek. De azt sem lehet kizárni, hogy a sugárzás a melatonin termelését zavarja meg; ez a hormon felelős a szervezet belső ritmusának fenntartásáért.

A kutatásban résztvevők fele állítja magáról, hogy érzékeny a mobiltelefonra, amelynek használata fejfájást vagy a kognitív képességek romlását okozza náluk. Azt azonban nem tudták a vizsgálat során megmondani, mikor tették ki őket sugárzásnak.

A kutatók mindenesetre azt javasolják, hogy akinek este, lefekvés előtt telefonálnia kell, használjon inkább vezetékes készüléket, és senki ne tartsa az ágya mellett a mobilját.

Egy korábbi kutatás szerint rövid távon nincs hatással a mobiltelefon az agyra, azt azonban egyelőre senki nem tudja, hogy a mobilhasználat hosszú távon növeli-e például a rákbetegség kockázatát.