eur:
393.55
usd:
367.03
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Jól akar aludni? Akkor este ne használjon mobilt!

Aki lefekvés előtt mobiltelefont használ, nagy eséllyel rosszul fog aludni - derült ki egy kutatásból. A szakértők szerint a sugárzás okozhatja az álmatlanságot, a fejfájást és a zavarodott állapotot.

A svéd Karolinska Intézet és az amerikai Wayne Állami Egyetem mobiltelefon-gyártók megbízásából végezte el a vizsgálatot, amelyből kiderült, hogy a sugárzás okolható a rossz alvásért, megzavarja ugyanis a szervezetet, amely így képtelenné válik a felfrissülésre.

A kutatók 35 nőt és 36 férfit vizsgáltak, valamennyien 18 és 45 év közöttiek. Néhányukat annyi sugárzásnak tettek ki, amennyit a mobiltelefon használata okoz, míg a többiek számára ugyanolyan körülményeket biztosítottak, de a sugárzás csak színlelt volt.

A sugárzásnak kitetteknek hosszabb idő kellet ahhoz, hogy eljussanak az alvás mélyebb fázisába, és kevesebb időt töltöttek mélyalvásban.

A kutatók feltételezik, hogy a 884 MHz-es sugárzás ártalmas hatással van az agynak azokra a központjaira, amelyek a szervezet felfrissüléséért és a stresszoldásért felelősek. De azt sem lehet kizárni, hogy a sugárzás a melatonin termelését zavarja meg; ez a hormon felelős a szervezet belső ritmusának fenntartásáért.

A kutatásban résztvevők fele állítja magáról, hogy érzékeny a mobiltelefonra, amelynek használata fejfájást vagy a kognitív képességek romlását okozza náluk. Azt azonban nem tudták a vizsgálat során megmondani, mikor tették ki őket sugárzásnak.

A kutatók mindenesetre azt javasolják, hogy akinek este, lefekvés előtt telefonálnia kell, használjon inkább vezetékes készüléket, és senki ne tartsa az ágya mellett a mobilját.

Egy korábbi kutatás szerint rövid távon nincs hatással a mobiltelefon az agyra, azt azonban egyelőre senki nem tudja, hogy a mobilhasználat hosszú távon növeli-e például a rákbetegség kockázatát.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×