Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vélemény a késelő kisfiúról: "Nem félni kell tőle, hanem szeretni kell"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megbocsátana neki - Böjte Csaba ferences rendi szerzetes ezzel kezdené a munkát, ha rábíznák a Blaha Lujza téren késelő kisfiú nevelését. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője már több száz éhező, bűnöző gyereket mentett meg az elkallódástól.

A szerzetes az InfoRádiónak azt mondta: a társadalom kettészakadt, Erdélyben és Magyarországon is vannak olyan gyerekek, akik ha járnak is iskolába, nem tudnak felkészülni, bukdácsolnak, kimaradnak, és az utcán nőnek fel.

Nagyon fontos lenne foglalkozni ezekkel a gyerekekkel, hogy ne az utca nevelje fel őket, mert ez a jövőben is hihetetlen feszültségeket okoz majd - tette hozzá Böjte Csaba.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője hangsúlyozta: egy gyerek sem a Holdról pottyant, hanem Isten alkotása, aki nem teremt selejtet, mindenkibe beleteszi a kincseit, ezzel az alaphittel kell közelíteni a gyerekekhez.

A pedagógusnak az éltető, felnevelő közeget kell biztosítania, ha ezt meg tudja tenni, meg tudja nyugtatni a gyereket, akkor az elkezd kibontakozni - fogalmazott a szerzetes, hozzáfűzve: nem idegeskedni kell, nem kell félni egy ilyen gyerektől, hanem szeretni kell.

A fiú bűneire utalva Böjte Csaba azt mondta: az ember nem egy márványszobor, hanem egy folyamat, állandóan változik, alakul; a gyerekben benne van a rablógyilkos, de a nagy szent is.

Ha én nevelném ezt a gyereket, azt mondanám: "semmi baj fiú, meg kell nyugodni, te is látod, hogy rossz volt, ami eddig történt, újra kell kezdeni". A testben, a csontokban benne van a vágy az összeforrásra, hiszem, hogy ez az életösztön ebben a gyerekben is megvan - fogalmazott a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője.

Hanganyag: Herczeg Zsolt