Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Öregebbnek érzik magukat a fiatalok, mint a szüleik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A húszas-harmincas éveiben járó fiatalok sokkal többet betegeskednek, mint a szüleik generációja, aminek a helytelen táplálkozás, az ivászat és a kevés mozgás a legfőbb oka - derítette ki egy nagy-britanniai felmérés.

A Florida Grapefruit gyümölcsforgalmazó vállalat megbízásából készített kutatás szerint a szigetországban a 18-34 éves korosztályba tartozók háromszor gyakrabban fáznak meg vagy lesznek influenzásak, mint az 55 évnél idősebbek.

A fiatalok negyede panaszkodik rendszeresen fejfájásra vagy migrénre, miközben a másik korosztályban csak 14 százalékos ez az arány. Az előbbiek kétszer gyakrabban élnek meg erős stresszt.

A feltűnő különbségeket részben az eltérő táplálkozási szokások magyarázzák: az 55 éven felüliek valamivel több mint 40 százaléka naponta legkevesebb öt adag zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt, ami duplája a 18-34 éves korosztály jellemzőjének. (Egy adag zöldség mindenki esetében azt a mennyiséget jelenti, amennyi elfér a tenyerében.)

Többet is mozognak az idősebbek

Az idősebbek sokkal gyakrabban esznek friss összetevőkből készített ételt, ezzel szemben a fiatalok sokszor megelégednek a gyorséttermi és készételekkel. Nem meglepő, hogy az 55 évnél idősebbek jóval mértékletesebbek az alkoholfogyasztásban is.

Ennél kevésbé természetes, hogy a testmozgást tekintve is ők járnak az élen: 12 százalékuk naponta legalább fél órát edz, míg ezt csak a fiatalok 9 százaléka mondhatja el magáról. A pozitív hatást erősíti a több alvás is az idősebbek oldalán.

Az ITV tévécsatorna reggeli műsorának orvosa, Chris Steele az eredményekkel összefüggésben hangsúlyozta: egyre több fiatal szenved a megfázás, az influenza és a fejfájás tüneteitől, a hosszú munkaidő, a stressz magas szintje és a kevés mozgás pedig kiszolgáltatottá teszi őket ezekkel szemben.

Legalább napi öt adag gyümölcsöt vagy zöldséget kellene enniük, és rendszeresen edzeniük, hogy egészségesek maradjanak - fűzte hozzá a tévédoktor.