Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A mai fiatalok legfőbb társa a tévé

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy friss kutatás szerint a mai gyermekgeneráció a televízió társaságában nő fel. A kicsik tévét néznek iskola előtt és után is, otthoni szabadidős tevékenységeik mellett és elalvás előtt is. Legfőbb társuk a televízió.

A televízió határozza meg a gyermekkort - tartalmazza egy nagy-britanniai felmérés, amely szerint az iskolások 65 százaléka már iskola előtt is nézi a tévét, onnan hazatérve már 83 százalékuk ül le a készülék elé.

A gyermekek több mint fele úgy fogyasztja el a vacsoráját, hogy közben tévézik, 68 százalékuk pedig még az ágyban fekve, elalvás előtt sem tud elszakadni a televíziótól.

Az iskoláskorú fiatalok naponta átlagosan 2,6 órát tévéznek, minden tizedik gyermek azonban bevallottan több mint négy órát bámulja a televíziót naponta.

A felmérés egyik készítője azt állítja: napjaink gyermekeire az egyik legnagyobb hatással a televízió van.

A fiatalok ugyanis egyre kevésbé tudnak elszakadni a készüléktől. Gyakran akkor is bekapcsolják, ha éppen mást csinálnak, például számítógépükön játszanak vagy interneteznek. Szemüket ilyenkor folyamatosan ugráltatják a két készülék között.

Ha az adatokhoz hozzávesszük a fiatalok számítógépezési szokásait, kiderül, hogy az iskolások naponta átlagosan öt óra 20 percen át bámulják a képernyőt. Öt évvel ezelőtt még majdnem egy órával rövidebb időn át rontották a szemüket a számítógépezéssel vagy televíziózással.