Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bélhiány miatt aggódnak a svájciak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Riadót fújtak a svájci mészárosok: attól tartanak, hogy a brazil bélhiány miatt veszélybe kerülhet az alpesi ország kolbászellátása. A svájciak kedvenc kolbászát, a Cervelat-ot ugyanis tehénbélbe töltik.

Az aggodalmak szerint a legrosszabbkor: éppen a nyári labdarúgó Európa-bajnokság idején üt majd be a krach, addigra merülnek ki ugyanis a felhalmozott brazil tehénbél-tartalékok Svájcban.

Bár Svájc nem tagja az Európai Uniónak, az alpesi ország önként vállalta, hogy betartja a brüsszeli importszabályokat. Az EU pedig úgy döntött, hogy a kergemarhakór veszélye miatt leállítja a bélimportot.

A svájciak évente összesen 160 millió kolbász fogyasztanak el. A Cervelat marhahúsból, szalonnából és sertésbőrkéből készül, tehénbélbe töltik, majd főzve, sütve, vagy nyersen fogyasztják.

A kolbászválság kezelésére "Cervelat különítményt" hoztak létre tudósok, bürokraták és az élelmiszeripar képviselői. "Nincsenek illúzióink: nem lesz más megoldást, mint azt kérni Brüsszeltől, hogy sürgősen változtasson a szabályozáson, hogy mentességet kapjunk" - magyarázta Balz Holber, a svájci húsosok szövetségének szóvivője.

Bár a svájci kolbászgyártók próbálnak alternatív bélutánpótlás után nézni Argentínában, Uruguayban, Paraguayban és Dél-Afrikában is, ha lehetne maradnának inkább a brazil bél mellett - tette hozzá.