Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Visszatérnek az erdő valódi urai

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hamarosan ismét a nagy-britanniai erdők urai lehetnek a vadmacskák. A veszélyeztetett fajból alig pár száz maradt meg csupán Skócia erdeiben, öt éven belül azonban szabadon engednek jó néhány példányt a fogságban nevelt vadmacskák közül.

Az Aspinall Alapítvány vezetésével próbálják meg a szakértők ismét elterjeszteni a vadmacskát azokban a brit erdőkben, ahonnan az idők folyamán kipusztult a faj.

A visszatelepítés Skóciában kezdődik, ahol alig pár száz példány még mindig él a veszélyeztetett fajból, de környezetvédők remélik, hogy Anglia és Wales azon részeibe is visszatérnek majd a vadmacskák, ahol egészen a 18. századig elterjedt állatnak számítottak.

A skót vadmacska az utolsó őslakos macskaféle Nagy-Britanniában, amióta a hiúz - 1500 évvel ezelőtt - kipusztult. Néhány szakértő azonban attól tart, hogy a vadmacskák napjai is meg vannak számlálva, az élőhely szűkülése, a vadászat és a házimacskával való keveredés miatt egy évtizeden belük teljesen eltűnhetnek Nagy-Britanniából.

A skót hatóságok a még meglévő vadmacska-populáció megőrzése érdekében mindenkit arra kérnek: jelentse, ha valahol látott ilyen állatot, vagy bármilyen nyomát annak, hogy merre él.

A skót vadmacska az európai vadmacska egyik alfaja, amelynek a sorsa igen kétséges a házimacskákkal való kereszteződés miatt. A kutatók tavaly azonosították a vadmacskák génjeit, így ma már könnyen különbséget tudnak tenni a "fajtatiszták" és a "keverékek" között. Ennek alapján próbálják meg most felmérni, mennyire "korcsosodtak" el a vadon élő skót vadmacskák, és egyáltalán hány vadon élő példányt maradt.