Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A legbizarrabb fóbiák, amelyek megkeserítik az életünket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A legbizarrabb dolgok okoznak fóbiát az embereknél: van, aki a hosszú szavaktól, más a lufiktól vagy a fekete színtől lesz fizikailag is rosszul. Az állandó, szélsőséges és irracionális félelem bármely életkorban kialakulhat, és alaposan megkeserítheti az ember életét.

A fóbiák listáját a changethatsrightnow.com állította össze, és mint kiderült, a legkülönösebb dologtól rettegnek megmagyarázhatatlanul az emberek.

Ha például önt rettegéssel töltik el a hosszú szavak, akkor most forduljon el, ezt az állapotot ugyanis Hippopotomonstrosesquippedaliophobiának hívják, bár néha az egyszerűség kedvéért lerövidítik sesquippedaliophobiának.

Ha egy ilyen szót látnak a betegek, kihagy, vagy éppen felgyorsul a lélegzetük, ütemtelenné válik a szívdobogásuk, elkezdenek izzadni, émelyegnek.

Nem ez azonban az egyetlen, sokak szerint érthetetlen fóbia, amely másokat mégis kínoz. A zemmiphobia a földikutyától, az alektrophobia a csirkéktől való rettegést takarja.

Lehet azonban betegesen félni a vidrától (lutraphobia), a lufiktól (globophobia), Franciaországtól és a francia kultúrától (genuphobia), de attól is, hogy az ember tollal megcsiklandozzák (pteronophobia). Kabarészerzők generációi maradtak volna munka nélkül, ha nincs pentheraphobia (rettegés az anyóstól).

Az orvosok meghatározása szerint a fóbia "állandósult, szélsőséges és irracionális félelem olyan állatoktól, tárgyaktól, helyektől vagy helyzetektől", amelyek a többi embert egy csöppet sem zavarják. A fóbia kialakulhat a gyermekkor végén, kamaszkorban és a felnőttkor elején is, de kiválthatja egy riasztó esemény is.

Van, amivel nem lehet normális életet élni

Azok, akik olyasmitől rettegnek - például kígyótól -, amellyel ritkán találkoznak, viszonylag normális életet élhetnek, mások olyan komplex fóbiától szenvednek, amely ezt lehetetlenné teszi - ilyen például az agorafóbia, amikor a beteg nem képes kilépni a lakása ajtaján.

Valamilyen szinten mindenkit érint a betegség. "Aligha találni olyan embert, aki semmitől nem fél, de jóval kevesebben vannak azok, akiknek a fóbiája orvosi kezelést igényel" - vélekedik Robert Edelmann professzor, a birt Nemzeti Fóbia Társaság védnöke, aki szerint a fóbiák listája meglehetősen hosszú.

Az egyik teória szerint némely fóbia biológiailag belénk van programozva. Az ősemberek számára például meglehetősen hasznos volt a sötétségtől való félelem, hiszen sok vadállat olyankor vadászik.

Íme néhány a bizarr fóbiák közül:

Stenophobia: félelem a keskeny tárgyaktól vagy helyektől;
Coulrophobia: rettegés a bohócoktól;
Dextrophobia: félelem a test jobb oldalán lévő dolgoktól;
Ephebiphobia: rettegés a tinédzserektől;
Caligínephobia: félelem a szép nőktől;
Epistemophobia: rettegés a tudástól;
Euphobia: félelem a jó hírektől;
Ostophobia: rettegés a 8-as számtól;
Pupaphobia: félelem a játék babáktól;
Scriptophobia: rettegés attól, hogy nyilvános helyen kell írni.