eur:
394.19
usd:
370.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

"Akárki nyer, mi biztosan veszítünk"

Mindegy, ki nyeri vasárnap a Golden Globe-ot, a veszteségek mindenképpen nagyok lesznek: Los Angeles legalább 80 millió dollártól esik el. A veszteség majdnem egyharmadát a szervezők kénytelenek leírni, de rosszul jár a divatipar is.

A hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkja miatt elmarad a második legnagyobb filmes elismerés, a Golden Globe díjátadó gálája, és ez jelentős érvágást jelent sok embernek.

A divatipar például nagyon rosszul jár. Egy-egy stylist 1000-10000 dollár közötti összeget kér azért, hogy felkészítse az 1300 vendég valamelyikét a nagy estére - árulta el a sztárok ruhájáért felelős Rebecca Resnick.

A legmenőbb sminkesek 300-400 dollárt kérnek egy óráért, az egész napos készenlét esetén pedig a háromezer dollárt is meghaladja a számla. "De ha nem dolgozom, nem is keresek" - tette hozzá a Dior vezető sminkmestere, Pati Dubroff.

De nagyon rosszul jártak a limuzin bérbeadásával foglalkozó vállalkozások sem - egyetlen fuvar nélkül maradtak január 13-án, amely pedig az év legzsúfoltabb napja a számukra.

Csak a szállodaszámla kétmillió dollár

A díjátadó elmaradása miatt azonban - a szervezők után - a divattervezőket éri a legnagyobb kár. "A nagy divatházak mindegyike legalább kétmillió dollárt bukik a díjátadó elmaradásán - csak ennyibe kerülnek a már lefoglalt szállodai szobák és az alkalmazottak bére" - vélekedett Erica Salmon, a Fantasy Fashion League vezetője.

A kisebb divatcégek, amelyek a Golden Globe-gálán próbálnak befutni, még nagyobb viszonylagos károkkal számolhatnak. "8-10 hetet töltöttünk a kollekció tervezésével" - panaszkodott a New York-i Junko Yoshioka egyik vezetője, David Gomez. Több tévés személyiség is az ő ruháikban készült részt venni a gálán, most viszont az az egyetlen reményük, hogy az öltözékeket egy másik neves alkalommal majd el tudják adni.

Azt pedig felmérni sem lehet, hogy mennyit veszítenek a divatházak az elmaradt eladások miatt. "Az ilyen díjátadókat sokkal többen nézik, mint a divatbemutatókat. Ha laphirdetésekkel próbálnánk kiváltani a díjátadó biztosította ingyen reklámot, az több százezer dollárunkba kerülne" - hangsúlyozta a Dior egyik vezető stylistja, Tom Kolovos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×