Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vigyázat: nők és melegek a volánnál!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy brit vizsgálat igazolta a régi sztereotípiát, miszerint a nők rosszabb sofőrök a férfiaknál, azzal árnyalva a képet, hogy a homoszexuális férfiak is ugyanolyan rosszul tájékozódnak vezetés közben.

A Londoni Egyetem kutatói azt tapasztalták, hogy a heteroszexuális férfiak sokkal jobban teljesítettek a tájékozódási és térbeli megfigyelőképességet igénylő feladatokban, mint a nők és a homoszexuális férfiak.

A szakemberek szerint ennek következtében a heteroszexuális férfiak sokkal jobban boldogulnak, ha autóval ismeretlen terepen közlekednek, mint a másik két csoportba tartozók.

Utóbbiak jellegzetes tereptárgyak alapján azonosítják a helyzetüket, és döntik el a haladási irányt, de mivel lassabban dolgozzák fel a térbeli információkat, új környezetben többet hibáznak - például rossz helyre kanyarodnak -, és lassabban érik el az úti céljukat. (A leszbikusok és a heteroszexuális nők között ebből a szempontból nincs különbség.)

A kutatást vezető Qazi Rahman elmondta: a nők jobban teljesítenek az olyan teszteken, amikor tárgyak helyére kell emlékezni, míg a férfiak a tájékozódást és a rejtett tárgyak felfedezését igénylő feladatokban jobbak.

"A férfiaknak jobb az irányérzékük, de az igazodási pontokat is használhatják. Ennek akkor a legnagyobb a jelentősége, ha új helyen vezetnek, ahol az utóbbiakból kevés van" - fogalmazott a szakember.