Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A hollywoodi sztár esete a leláncolt kacsával

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy most megjelent könyv szerint Tom Cruise-nak nevezte Nicolas Sarkozyt a francia elnökválasztás két fordulója között Dominic de Villepin akkori miniszterelnök, utalva az azóta államfővé választott politikus testalkatára és stílusára.

"Áh, itt jön Tom Cruise!" - kiáltott fel Dominic de Villepin, amikor áprilisban, az elnökválasztás első fordulója után Nicolas Sarkozy megjelent a Matignon szállodában, a hollywoodi színész védjegyének számító pilóta napszemüvegben.

"A szegények Tom Cruise-a!" - lőtt vissza csípőből az azóta megválasztott francia elnök, aki nem is hagyta meg posztján pártbéli riválisát. A történet Dominic de Villepin korábbi kabinetfőnöke, Bruno Le Maire Des Hommes d'Etat (Államférfi) című könyvében olvasható.

A hasonlat találó, mivel a hollywoodi sztár és a francia államfő nemcsak alacsony testalkatában hasonlít, hanem a hivalkodó gazdagság és szépség szeretetében is.

Franciaországban komoly visszatetszést keltett, hogy megválasztása után Nicolas Sarkozy egy dúsgazdag vállalkozó barátja meghívására Máltán pihente ki a kampány fáradalmait, és az illető magánrepülőgépén utazott Egyiptomba új kedvese, a korábbi szupermodell Carla Bruni oldalán.

A Le Canard Enchainé (A leláncolt kacsa) című szatirikus hetilap a következő szavakat adta az elnök szájába, magyarázva a stílusváltást: "Nem hibáztathatok senkit az elítélő véleménye miatt. Tizenkét éven keresztül egy nagypapa és nagymama (Jacques Chirac elnök és felesége) lakott az Elisée Palotában. Én új stílust hoztam, amit mindenkinek meg kell szoknia. Most a franciák elnöke egy igazi férfi, aki használja a golyóit".