Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hamisítják a francia borokat is

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Borok illegális cukrozásával vádolnak körülbelül száz borászt és alkalmazottat Franciaország Beaujolais régiójában. A gyanú szerint mintegy 600 tonna cukor hozzáadásával a megengedett érték fölé emelték az italok alkoholtartalmát.

A helyi termelőknek már eddig is több botránnyal kellett megküzdeniük, amelyek a borok illegális keveréséből, és a mennyiség minőséggel szembeni előtérbe helyezéséből eredtek.

A rendőrség decemberben öt embert vett őrizetbe, akik elismerték, hogy 2004 és 2006 között nagy mennyiségű cukrot szállították Beaujolais északi részébe. A területen egyébként mintegy 2.500 borász dolgozik.

A rendőrök azt gyanítják, hogy a borkészítők titokban adták hozzá a cukrot a musthoz, ami önmagában nem tilos, de szigorúan szabályozzák annak mértékét. A nyomozás sokáig a cukor szállítóira koncentrált, de legutóbb már a borászok is célkeresztbe kerültek.

A visszaéléssel kapcsolatos első felfedezést 2004-ben tették, de a gyanú szerint a kifogásolható gyakorlat 1998-tól egészen tavalyig folyt.

A régió bortermelőit és -kereskedőit tömörítő szervezet vezetője elítélt minden illegális tevékenységet, ami rontja Beaujolais jó hírnevét, hozzátéve: a botrány tönkreteheti évtizedes erőfeszítésüket, amivel a mennyiséget csökkenteni, a minőséget javítani igyekeznek.