Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az érsek szerint sok minden nem stimmel a karácsonyi történetben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az anglikán egyház vezetője szerint a napkeleti bölcsek története csak legenda, és nem kell mindenkinek hinnie a szeplőtelen fogantatásban.

A canterbury érsek a BBC-nek adott interjúban valószínűtlennek nevezte a betlehemi csillag történetét, amely a Biblia szerint megjelent az égen, és Betlehembe, az éppen megszületett Jézushoz vezette a napkeleti bölcseket.

"A csillagok egész egyszerűen nem szoktak így viselkedni" - fogalmazott Rowan Williams, hozzátéve: nagyon kevés bizonyíték utal arra, hogy a bölcsek egyáltalán léteztek, az pedig, hogy királyok lettek volna, a Bibliában sem szerepel.

A napkeleti bölcsekről egyedül Máté evangéliumában olvashatunk, és az érsek szerint a részletek nagyon bizonytalanok.

"Máté evangéliumában az áll, hogy ők csillagászok, bölcsek, papok, valahonnan a Római Birodalom határain túlról, ennyi az egész. Ez pont olyan, mint egy legenda" - fejtette ki az egyházi vezető.

A szeplőtelen fogantatásról Rowan Williams azt mondta: ő maga hisz benne, de nem tartja az egyházba való belépés feltételének a történet elfogadását.

Jézus születésének idejéről a canterbury érsek kifejtette: valószínűleg nem decemberben jött a világra, a karácsony azért került erre az időszakra, mert kiválóan illeszkedett a már létező téli ünnepekhez.

Az anglikán egyház vezetője - hangsúlyozva, hogy véleményének alapja minden esetben a Biblia - szerint abban majdnem mindenki egyetért, hogy Jézus anyját Máriának, apját pedig Józsefnek hívták.