Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szülőhazáját bombázta a későbbi marketingguru

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nyolcvankét korában elhunyt John Hereford, aki Németországban született, de a második világháborúban részt vett az ország bombázásában, a háború után pedig kiemelkedően sikeres pályát futott be a szállodai szakmában.

A férfi Joachim Hayman Herzog néven látta meg a napvilágot 1925-ben egy berlini zsidó családban, amely Adolf Hitler hatalomra jutásának évében, 1933-ban Angliába menekült.

A fiatalember 1943-ban csatlakozott a Királyi Légierőhöz, ekkor változtatta meg a nevét John Herefordra, amelyet az eredetihez legközelebb álló angol megfelelőnek gondolt. A férfi feladata a német légvédelmi radarok és az éjszakai vadászok közötti rádiókommunikáció zavarása volt.

Az éjszakai bombázók fedélzetén talán ez volt a leghálátlanabb feladatkör: a "spec ops"-nak (special operators) becézett katonák magányosan, a gép fűtetlen hátuljában ülve keresték a német légvédelem által használt frekvenciákat, majd zajt sugározva alkalmatlanná tették azokat a kommunikációra, esetleg hamis instrukciókat adtak a német éjszakai vadászgépek személyzetének.

John Hereford előbb a 214. bombázószázad Short Stirling és B-17 Repülő Erőd gépein repült tíz éjszakai bevetést, majd a rádióadások zavarására specializálódott 101. század Avro Lancester bombázóin huszonegyet. Utóbbi egység szenvedte el a Királyi Légierőn belül a legsúlyosabb veszteségeket a második világháborúban.

A konyhából a csúcsra

A háború után John Herefordot Németországba küldték, ahol részt vett a német légierő fejlesztéseinek felkutatásában, a britek számára értékes berendezések kiválogatásában. Ekkor ismerkedett meg Ursula Vaupel balerinával, akibe beleszeretett. Nem sokkal később feleségül is vette az énekesnőt, akit annak idején Adolf Hitlernek is bemutattak.

John Hereford 1947 nyarán szerelt le, és úgy döntött, hogy a szállodai szakmában épít karriert. Egy hotel konyhájában kezdte, nem sokkal később azonban már ő lett az egyik legfiatalabb londoni szállodaigazgató.

Ezután dolgozott az egyik brit szállodalánc értékesítési igazgatójaként, ahol számos sikeres újítást vezetett be; innentől soha nem kellett állást megpályáznia, mindig őt keresték meg a fejvadászok. Hosszú időn keresztül a szállodaszövetség marketingcsoportjának elnökeként tevékenykedett.

John Hereford felesége három évvel ezelőtt halt meg, a házaspár három lánygyermeket nevelt fel.