eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Szülőhazáját bombázta a későbbi marketingguru

Nyolcvankét korában elhunyt John Hereford, aki Németországban született, de a második világháborúban részt vett az ország bombázásában, a háború után pedig kiemelkedően sikeres pályát futott be a szállodai szakmában.

A férfi Joachim Hayman Herzog néven látta meg a napvilágot 1925-ben egy berlini zsidó családban, amely Adolf Hitler hatalomra jutásának évében, 1933-ban Angliába menekült.

A fiatalember 1943-ban csatlakozott a Királyi Légierőhöz, ekkor változtatta meg a nevét John Herefordra, amelyet az eredetihez legközelebb álló angol megfelelőnek gondolt. A férfi feladata a német légvédelmi radarok és az éjszakai vadászok közötti rádiókommunikáció zavarása volt.

Az éjszakai bombázók fedélzetén talán ez volt a leghálátlanabb feladatkör: a "spec ops"-nak (special operators) becézett katonák magányosan, a gép fűtetlen hátuljában ülve keresték a német légvédelem által használt frekvenciákat, majd zajt sugározva alkalmatlanná tették azokat a kommunikációra, esetleg hamis instrukciókat adtak a német éjszakai vadászgépek személyzetének.

John Hereford előbb a 214. bombázószázad Short Stirling és B-17 Repülő Erőd gépein repült tíz éjszakai bevetést, majd a rádióadások zavarására specializálódott 101. század Avro Lancester bombázóin huszonegyet. Utóbbi egység szenvedte el a Királyi Légierőn belül a legsúlyosabb veszteségeket a második világháborúban.

A konyhából a csúcsra

A háború után John Herefordot Németországba küldték, ahol részt vett a német légierő fejlesztéseinek felkutatásában, a britek számára értékes berendezések kiválogatásában. Ekkor ismerkedett meg Ursula Vaupel balerinával, akibe beleszeretett. Nem sokkal később feleségül is vette az énekesnőt, akit annak idején Adolf Hitlernek is bemutattak.

John Hereford 1947 nyarán szerelt le, és úgy döntött, hogy a szállodai szakmában épít karriert. Egy hotel konyhájában kezdte, nem sokkal később azonban már ő lett az egyik legfiatalabb londoni szállodaigazgató.

Ezután dolgozott az egyik brit szállodalánc értékesítési igazgatójaként, ahol számos sikeres újítást vezetett be; innentől soha nem kellett állást megpályáznia, mindig őt keresték meg a fejvadászok. Hosszú időn keresztül a szállodaszövetség marketingcsoportjának elnökeként tevékenykedett.

John Hereford felesége három évvel ezelőtt halt meg, a házaspár három lánygyermeket nevelt fel.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×