eur:
394.75
usd:
370.43
bux:
65337.27
2024. április 19. péntek Emma

Rákot okoz a rúzs és a körömlakk?

Elképzelhető, hogy a rúzsokban és a körömlakkokban megtalálható vegyi anyagok hozzájárulnak a mellrák kialakulásához - figyelmeztettek amerikai tudósok. A kozmetikumokban lévő benzil-butil-ftalát (BBP) ugyanis zavarhatja a mell szöveteinek egészséges fejlődését.

Ahogy a neve is mutatja, a BBP a ftalátok közé tartozik, amelyeket széles körben alkalmaznak műanyagok puhítására, és megtalálhatók csomagolóanyagokban, játékokban, szőnyegekben és oldószerekben is.

Korábbi vizsgálatok a ftalátokat kapcsolatba hozták születési rendellenességekkel, terméketlenséggel és veseproblémákkal. Használatukat a cumikban és a fogászatban már betiltották.

A philadelphiai Fox Rákkutató Központ szakemberei patkánykísérletek alapján arra a megállapításra jutottak, hogy a rúzsokban és körömlakkokban is jelenlévő BBP növelheti a mellrák kockázatát.

A kutatók felnőtt patkányok szervezetébe juttattak BBP-t, amely a mellszöveteikben felhalmozódott, majd az anyatejjel az utódok szervezetébe került. A vegyi anyag megváltoztatta a fiatal állatok emlőmirigyeinek genetikai felépítését.

Noha ez a hatás elmúlt, amikor a BBP eltűnt a táplálékból, a tudósok azt gyanítják, hogy a vegyi anyag jelenlétének hosszan tartó hatása is van. A philadelphiai kutatók szerint emberek esetében különösen a korai pubertás korban okozhat problémát a BBP.

A Nők Környezetvédelmi Hálózata nevű szervezet szerint Nagy-Britanniában a kozmetikai termékek négyötödében vannak ftalátok. Az aktivisták azt szeretnék elérni, hogy biztonságosabb összetevőkkel helyettesítsék ezeket a rossz hírű anyagokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×