eur:
394.33
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A legnagyobb ragadozó családfáját kutatják

A Kína északkeleti részén működő tigrismenhely szinte valamennyi állatától DNS-mintát vettek, hogy feltárják az állatok között lévő rokoni kapcsolatokat, és elkerüljék a beltenyészetet.

A Harbin egyik elővárosában működő tigrisközpontban több mint 800 szibériai tigrist tartanak, és az idén született körülbelül 100 kölyköt leszámítva valamennyi ragadozótól vettek DNS-mintát, mintegy 200-at pedig már ki is elemeztek.

A park főmérnöke közölte: végső céljuk egy családfa felállítása, amely fontos a genetikai hibákhoz vezető beltenyészet elkerülése érdekében.

A szibériai tigris - a Föld legnagyobb szárazföldi ragadozója - a világ tíz legveszélyeztetettebb fajainak egyike, vadon mindössze mintegy 400 példány él, nagy részük Oroszország területén, Északkelet-Kínában mindössze 10-17.

A szibériai tigris kipusztulásának megakadályozása érdekében Harbinban 1986-ban alapították meg a tigrisközpontot, amelyben már 800-nál is több állat él. Idén több mint száz kölyök született, miközben a létesítés évében csak nyolc.

A szakemberek azt tervezik, hogy a vadonban történő életre történő felkészítés után 620 ragadozót engednek majd szabadon.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×