eur:
393.52
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Szúnyogok, zsúfoltság, haldokló gyerekek - 15 nap a földi pokolban

Megúszta a korbácsolást a brit tanítónő, akit istenkáromlással vádoltak Szudánban, mert megengedte, hogy a gyerekek Mohamednek nevezzék el az osztály kabalamackóját. Le kell azonban töltenie 15 napos büntetését egy olyan börtönben, amely maga a földi pokol.

Gillian Gibbonsnak a khartoumi Omdurman női börtönben kell letöltenie 15 napos büntetését, majd deportálják az országból.

A börtönt eredetileg 200 személyesre építették - ma azonban 1200 nő és háromszáz gyerek raboskodik a rácsok mögött. A rabok többségét alkohol fogyasztása miatt csukták le, ez ugyanis illegális a muszlim jogrendszerű országban.

A tízszemélyes cellákba gyakran ötven rabot is összezsúfolnak. A mosdási lehetőségek minimálisak, a vécé nem több egy földbe fúrt lyuknál, s ahogy több más afrikai ország börtöneiben, itt sem ritka, hogy a foglyok naponta csak egyszer kapnak enni.

Járványok, haldokló gyerekek

A viszonyok az Modurman börtönben "sokkolóak" az Amnesty International beszámolója szerint. A zsúfoltság és a higiéniai hiányosságok miatt állandóak a járványok, az anyjukkal bebörtönzött gyerekek közül sokan meghalnak.

Bár az 54 éves liverpooli tanítónőnek is egy ilyen zsúfolt cellában kell majd letöltenie a büntetését, arról legalább gondoskodhat a brit nagykövetség, hogy rendszeresen kapjon enni, használhasson ágyneműt, és ha megbetegedne, bemehet majd hozzá egy orvos.

A börtön igazgatója azt állítja, hogy az állami költségvetés csak az őrök bérét és a rabok étkezési költségeit fedezi, semmi másra nem kapnak pénzt. "Belépőjegyet szedünk a látogatóktól, és minden fenntartási költséget a civil és jótékonysági szervezetek adományaiból vagyunk kénytelenek fedezni, de ez nem elég mindenre" - ismerte el a hiányosságokat Szaid Dahíja.A börtön gyógyszert is csak adományokból tud biztosítani a raboknak, az önkéntes orvosok pedig hetente négyszer ingyen vizsgálják meg a betegeket. Tavalyig még tudtak egy kis pénzt keresni abból is, hogy a piacon eladták a rabok által készített ruhaneműket, akkor azonban a műhely teteje beomlott, és azóta sem volt pénzük megjavíttatni.

Az Amnesty International egyébként bejelentette: az ítélet az igazságszolgáltatás megcsúfolása, Gilliant politikai fogolynak tekintik. A brit közvélemény élesen bírálja a külügyminisztériumot, amely szerintük nem lépett fel elég keményen a szudáni kormánnyal szemben az asszony érdekében.

Az alsóház külügyi bizottságának egy konzervatív tagja, Malcolm Moss is szégyenteljesnek minősítette a szudáni bíróság ítéletét. "Gillian nem tett semmit, csak neve adott egy plüssmackónak. Ha a szudáni bíróság valóban úgy gondolta volna, hogy ezzel megsértette az iszlámot, akkor sokkal hosszabb büntetést szabtak volna ki rá" - vélekedett.

A brit muszlimok is tiltakoznak

David Miliband külügyminiszter rövid időn belül kétszer is felhívta Szudán londoni nagykövetét, hogy tiltakozzon az ítélet ellen. Az asszony fia pedig ahhoz kért segítséget, hogy minél hamarabb megkaphassa a szudáni vízumot, hogy meglátogathassa az édesanyját a börtönben.

Igazságtalannak nevezte az ítéletet a brit muszlimok tanácsa is, amely többször is felszólította a szudáni hatóságokat, hogy legyenek elnézőek Gilliannel szemben, hiszen az esetében mindössze ártalmatlan tévedésről, félreértésről van szó.

A tárgyalásra először be sem akarták engedni a brit diplomatákat, Khartoumban pedig megszigorították a biztonsági intézkedéseket, mert keményvonalas muszlimok tömegtüntetésen követeltek szigorúbb büntetést a tanítónőnek.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×