Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hatvanöt évig pihentek a sivatagban a családi ereklyék

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Körülbelül 65 év után találták meg az egyiptomi sivatagban egy brit katona hátizsákját, amelyet gazdája a második világháborúban hagyott el. A benne lévő leveleket és fotókat eljuttatják a már elhunyt veterán húgának.

A Burnley-ből származó Alex Ross a brit 8. hadsereg, azon belül is a sivatagi mélységi csoport állományában szolgált futárként, amikor a leveleket és fotókat is tartalmazó táskát elvesztette.

Az évtizedekig a sivatagban heverő hátizsákot Kahled Makram egyiptomi túravezető találta meg, majd az egyik brit turista segítségével az interneten keresztül megtalálta a három évvel ezelőtt elhunyt katona húgát, Irene Portert, aki csak 8 éves volt, amikor a bátyja Egyiptomban katonáskodott.

A jelenleg 75 éves testvér már elolvashatta a leveleket - amelyet a szülei, ő maga, valamint bátyja két barátnője írt -, mert Kahled Makram beszkennelve kiírta CD-re, amelyet már megkapott. Magát a hátizsákot a turista, Geoff Kolbe személyesen adja majd át.

"Nagyon megdöbbentem, amikor tudomást szereztem a dologról, hihetetlen, hogy előkerült ez a hátizsák. Nagyon boldog leszek, amikor majd a kezemben tarthatom a leveleket, olyasmit érezhetek, amit édesanyám, amikor sok évvel ezelőtt megírta azokat" - fogalmazott Irene Porter.

Az egykori katona testvére csak azt sajnálja, hogy nem néhány évvel ezelőtt került elő a hátizsák, mert akkor Alex Ross is kézbe vehette volna egykori tulajdonát.

"Talán egy kicsit kínosan is érezte volna magát, hogy egyszerre két barátnője volt" - tette hozzá.