Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kultúrsokk: Jé, ezek megeszik a pontyot!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagy-Britanniában kisebbfajta megrökönyödést váltott ki, amikor kiderült, hogy az országba érkezett kelet-európai dolgozók megeszik a pontyot. Karácsonyhoz közeledvén egyes élelmiszerláncok viszont rájöttek, hogy jó üzlet az édesvízi hal. Igen ám, de a britek eddig csak kedvtelésből fogtak pontyot, amit mindig visszaengedtek a vízbe.

Jó tanács brit vendégeket váró magyaroknak: ne sértődjenek meg, ha azok visszautasítják a pontyből főtt halászlét.

A közeledő karácsony miatt a szigetországban felkapott téma lett az, hogy a Nagy-Britanniában dolgozó több százezer kelet-európai pontyot (is) eszik Szenteste, míg az őslakosok csak sportból fogják ki a szerintük "iszapízű" halat, amely a középkorban még a szerzetesek egyik étele volt.

"Ne lopd el, ne főzd meg és ne edd meg a halat!"

Az élelmiszerláncok egy része kapva-kapott az üzleti lehetőségen, de közben olyan hírek is elterjedtek, hogy a jövevények lopják a halat.

A Brit Halászati és Horgász Konzervációs Szövetség novemberben figyelmeztető posztereket kezdett kiakasztani a horgászok kedvenc helyein. "Ne lopd el, ne főzd meg, és ne edd meg a halat" - szól a figyelmeztetés.

A hallopásról szóló felhívást közérthetőnek szánt rajzok illusztrálják - a szövetség valószínűleg így akarta elkerülni, hogy lengyelül, vagy más kelet-európai nyelven is kiadja a feliratokat, mert akkor idegenellenességgel vádolhatták volna meg.

Sunday Times: Kelet-Európában ismeretlen a sporthorgászat

A Sunday Times még augusztusban számolt be arról, hogy az újonnan érkezett kelet-európaiak "élelem- és profitszerzés céljából horgásznak".

"Angliában nem is álmodna a horgász arról, hogy az asztalára tegye a vadon kifogott halat, és ezt vallásosan betartják - írja a lap - Kelet-Európában azonban szinte ismeretlen a csupán sportként űzött horgászat" - jegyzi meg Brian Clarke a tekintélyes lap horgászati szakírója, aki hozzáteszi: a szigetországban az ilyet lopásnak tartják.

Lopnak és tettetik, hogy nem értik a nyelvet a kelet-európai bandák

Az Angling Times (Horgász Hírmondó) című szaklap egyik szerkesztője szerint a rendőrség gyakrabban lép fel az angol horgászok ellen, míg a nyelvismeret hiányát tettető és engedéllyel nem rendelkező külföldieket futni hagyja.

Greg Whitebread szerint a "valamilyen kelet-európai nyelvet beszélő bandák" zsákszámra hordják el a megpucolt és kibelezett halat, és attól fél, hogy ezek az emberek erőszakosan reagálnának, ha megpróbálnák megállítani őket.

Pulyka, ponty és karácsonyi hangulat

A Times szerint 60 halgazdaságból 34 mondja azt, hogy a Kelet-Európaiak nagyobb fenyegetést jelentenek, mint a szennyezés.

A Telegraph című lap közben azzal kommentálta a témát, hogy leközölt egy lengyel karácsonyi halreceptet.

A Guardian pedig azzal kínált elégtételt a kelet-európaiaknak, hogy egy lengyel blogger ecsetelhette hasábjain: neki ponty kell, mert az angol férje szüleinél felszolgált pulykától nincs karácsonyi hangulata.