eur:
392.89
usd:
366.07
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

"Kilencéves voltam, amikor anyám eladott az első férfinak"

Kilencéves korában eladták prostituáltnak, 18 éves korában halálra ítélték, végül nemzetközi emberjogi aktivisták mentették meg Lejla életét. Az elmúlt éveket egy teheráni otthonban töltötte, ott mesélt az átélt megpróbáltatásokról.

"Kilencéves voltam, amikor az anyám először eladott a férfiaknak. Azt mondta, elmegyünk csokit venni, és elkísért egy házba, ahol olyan dolgok történtek velem, amiket nem is értettem" - meséli a most 22 éves iráni nő.

Ma már tudja: megerőszakolták - újra meg újra. Az anyja az ötfős családot abból tartotta el, hogy áruba bocsátotta a kislány testét.

Sahi Szadr ügyvédet, aki megmentette Lejla életét, ellentmondásos személyiségnek tartják Iránban. Az év elején letartóztatták, mert részt vett egy tüntetésen, de a hatóságok zaklatásai ellenére az újságírók tisztelik, és gyakran készítenek vele interjút.

Szadr asszony szerint Lejla története egyáltalán nem egyedi. "A szegény szülők szemében a lányok eladása a legnyilvánvalóbb lehetőség Iránban. Értéktárgynak tekintik a lányokat, akikkel pénzt lehet keresni" - állítja az ügyvéd, aki emlékeztet arra is, hogy az iszlám jogrendszer hihetetlenül nagy hatalmat ad az apáknak a gyermekeik fölött. "Ha egy apa megöli a gyermekét, nem ítélik halálra, csak néhány év börtönbüntetést kap."

Lejla Arakban, egy Teherántól négy órás autóútra fekvő kisvárosban élt, amely az iráni bűnözés és kábítószer kereskedelem egyik fellegvára. Lejla keresményének a nagy része is a család kábítószer-szükségletének kielégítésére ment el.

Kábítószerre kellett az apjának a pénz


Az ENSZ becslései szerint az ópium kétharmadát Iránban foglalják le, ahol még a hivatalos adatok szerint is súlyos problémát okoz a kábítószer-fogyasztás. A prostitúcióról azonban nincsenek hivatalos adatok, bár egyre nagyobb problémát jelent - állítja a megmentett prostituáltaknak menedéket adó Omid E Mehr központ vezetője.

"Nagyon sok olyan családnál jártam, ahol prostitúcióra kényszerítik a kislányokat, hogy megkeressék a pénzt az apa kábítószerére. Sokszor láncon tartják a lányokat, nehogy el tudjanak menekülni" - számol be tapasztalatairól Esrat Golipur.

Lejlát az anyja után a férje is árulta, volt olyan éjszaka, amikor tizenöt férfival kellett lefeküdnie. Két hónappal az esküvő után a rendőrség rajtaütött a házukon, és letartóztatott mindenkit, aki ott tartózkodott.

A férfiaknak korbács, a nőknek akasztófa

Lejla férjét öt év börtönbüntetésre ítélték, mert a házában illegális szexuális tevékenység folyt. A lány két bátyját, akik bevallották, hogy megerőszakolták őt, megkorbácsolták. Lejlát viszont vérfertőzésben találták bűnösnek - s ennek a büntetése Iránban: halál.

Szadrnak azért sikerült megmentenie a lány életét, mert a bátyjai később visszavonták a vallomásukat. Sikerült felmentetnie a 19 éves Nazanint is, akit halálra ítéltek, mert megölt egy férfit, aki megpróbálta megerőszakolni.

"Az iráni bírák férfiak, akik minden nőt eleve bűnösnek tekintenek" - állítja az ügyvéd.

Az Amnesty International adatai szerint tavaly 177 embert végeztek ki Iránban, közülük négy volt nő. A valódi számok azonban magasabbak lehetnek, hiszen nem mindenkivégzés hírét jelentik be.

A teheráni menedékhelyet, ahol ma Lejla él, Mardzsaneh Halati alapította. Amikor Lejlát befogadták, a 18 éves lány sem írni, sem olvasni nem tudott, és minden alapvető dologra meg kellett tanítani. Ma már varrónőként dolgozik.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×