Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Kilencéves voltam, amikor anyám eladott az első férfinak\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kilencéves korában eladták prostituáltnak, 18 éves korában halálra ítélték, végül nemzetközi emberjogi aktivisták mentették meg Lejla életét. Az elmúlt éveket egy teheráni otthonban töltötte, ott mesélt az átélt megpróbáltatásokról.

"Kilencéves voltam, amikor az anyám először eladott a férfiaknak. Azt mondta, elmegyünk csokit venni, és elkísért egy házba, ahol olyan dolgok történtek velem, amiket nem is értettem" - meséli a most 22 éves iráni nő.

Ma már tudja: megerőszakolták - újra meg újra. Az anyja az ötfős családot abból tartotta el, hogy áruba bocsátotta a kislány testét.

Sahi Szadr ügyvédet, aki megmentette Lejla életét, ellentmondásos személyiségnek tartják Iránban. Az év elején letartóztatták, mert részt vett egy tüntetésen, de a hatóságok zaklatásai ellenére az újságírók tisztelik, és gyakran készítenek vele interjút.

Szadr asszony szerint Lejla története egyáltalán nem egyedi. "A szegény szülők szemében a lányok eladása a legnyilvánvalóbb lehetőség Iránban. Értéktárgynak tekintik a lányokat, akikkel pénzt lehet keresni" - állítja az ügyvéd, aki emlékeztet arra is, hogy az iszlám jogrendszer hihetetlenül nagy hatalmat ad az apáknak a gyermekeik fölött. "Ha egy apa megöli a gyermekét, nem ítélik halálra, csak néhány év börtönbüntetést kap."

Lejla Arakban, egy Teherántól négy órás autóútra fekvő kisvárosban élt, amely az iráni bűnözés és kábítószer kereskedelem egyik fellegvára. Lejla keresményének a nagy része is a család kábítószer-szükségletének kielégítésére ment el.

Kábítószerre kellett az apjának a pénz


Az ENSZ becslései szerint az ópium kétharmadát Iránban foglalják le, ahol még a hivatalos adatok szerint is súlyos problémát okoz a kábítószer-fogyasztás. A prostitúcióról azonban nincsenek hivatalos adatok, bár egyre nagyobb problémát jelent - állítja a megmentett prostituáltaknak menedéket adó Omid E Mehr központ vezetője.

"Nagyon sok olyan családnál jártam, ahol prostitúcióra kényszerítik a kislányokat, hogy megkeressék a pénzt az apa kábítószerére. Sokszor láncon tartják a lányokat, nehogy el tudjanak menekülni" - számol be tapasztalatairól Esrat Golipur.

Lejlát az anyja után a férje is árulta, volt olyan éjszaka, amikor tizenöt férfival kellett lefeküdnie. Két hónappal az esküvő után a rendőrség rajtaütött a házukon, és letartóztatott mindenkit, aki ott tartózkodott.

A férfiaknak korbács, a nőknek akasztófa

Lejla férjét öt év börtönbüntetésre ítélték, mert a házában illegális szexuális tevékenység folyt. A lány két bátyját, akik bevallották, hogy megerőszakolták őt, megkorbácsolták. Lejlát viszont vérfertőzésben találták bűnösnek - s ennek a büntetése Iránban: halál.

Szadrnak azért sikerült megmentenie a lány életét, mert a bátyjai később visszavonták a vallomásukat. Sikerült felmentetnie a 19 éves Nazanint is, akit halálra ítéltek, mert megölt egy férfit, aki megpróbálta megerőszakolni.

"Az iráni bírák férfiak, akik minden nőt eleve bűnösnek tekintenek" - állítja az ügyvéd.

Az Amnesty International adatai szerint tavaly 177 embert végeztek ki Iránban, közülük négy volt nő. A valódi számok azonban magasabbak lehetnek, hiszen nem mindenkivégzés hírét jelentik be.

A teheráni menedékhelyet, ahol ma Lejla él, Mardzsaneh Halati alapította. Amikor Lejlát befogadták, a 18 éves lány sem írni, sem olvasni nem tudott, és minden alapvető dologra meg kellett tanítani. Ma már varrónőként dolgozik.