Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hagyták elvérezni a rendőrök, mégsem büntetik meg őket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Két rendőr hagyta elvérezni egy autószerencsétlenség áldozatát, mert azt hitték, hogy az idős asszony halottnak tetteti magát. Mivel nem hívtak hozzá mentőt, a 66 éves nő meghalt a rendőrségi fogdában.

Az eset 2005-ben történt az ausztráliai Queenslandben, a halottkém azonban csak most fejezte be a vizsgálatot Nora Jean Walker halála ügyében.

Mint kiderült, az asszonynak több bordája eltörött, és átszúrta a lépét és a tüdejét, amikor az autója összeütközött egy másikkal, a sérüléseket azonban a helyszínre kiérkező mentősök nem vették észre.

Az asszonyt ezért letartóztatták, és a rendőrségre vitték, mert azt gondolták, hogy ittasan vezetett. Többször is megpróbálták megszondáztatni a fogdában, de ez egyszer sem sikerült.

Amikor pedig összeesett, a rendőrök azt hitték, hogy csak megjátssza magát, ezért nem hívtak segítséget. A fogdában később legalább egy liternyi vért találtak.

A halottkém szerint a rendőrök hibáztak ugyan, de nem felelősek az asszony haláláért. "Egy sor, ilyenkor szokásos kérdést feltettek neki, így azt is, van-e valamilyen betegsége, szed-e gyógyszert" - olvasható a jelentésben, amely szerint az asszony kimondottan obstruktívan viselkedett, így joggal gondolhatták, hogy csak megjátssza magát.

Az is kiderült, hogy az asszony súlyos sérülései ellenére megmenthető lett volna, ha a rendőrök időben kapcsolnak, és kihívják a mentőt. Büntetőjogi felelősség azért nem terheli mégsem őket, mert a mentősök nem figyelmeztették őket, hogy az asszonynak esetleg belső sérülései vannak.

A vizsgálat során az is kiderült, hogy az asszony nem akarta, hogy kórházba vigyék a baleset helyszínéről. Ráadásul az első, még a helyszínen elvégzett teszt kimutatta, hogy a vérében 0,198 százalék volt az alkohol szintje; valószínűleg emiatt, és mert gyógyszert szedett, nem érzett fájdalmat.