Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rossz oldalon végezték el az agyműtétet - idén már harmadszor

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vizsgálatot indított az amerikai egészségügyi minisztérium a Rhode Island-i kórház ellen, ahol az idén már harmadszor végeztek el agyműtétet rossz oldalon. A kórházat ötvenezer dollárra is megbüntették.

A legutóbbi eset pénteken történt, amikor a kórház vezető rezidense a 82 éves beteg agyának nem azon az oldalán kezdte el a műtétet, amelyiken kellett volna. A beteg szerencsére jól van, mert még időben észrevették a hibát.

Az idén azonban már ez a harmadik hasonló eset ugyanebben a kórházban. Februárban egy másik orvos végzett el idegsebészeti műtétet a beteg fejének rossz oldalán, de csodával határos módon az a beteg is szerencsésen túlélte a műtétet.

Augusztusban viszont meghalt egy beteg, akinek egy harmadik orvos az agya egészséges felét műtötte meg. Ez után utasította az egészségügyi tárca nagyobb körültekintésre a kórházat, ahol egy sor intézkedést hoztak is a hasonló esetek elkerülése érdekében - a jelek szerint egyelőre csekély eredménnyel.

Az újabb eset nyomán a kórházban tovább szigorították a szabályokat, újraértékelték a továbbképzési előírásokat, erősítették az ellenőrzést és felhatalmazták az ápoló személyzetet arra, hogy közbelépjen, ha hibát tapasztal.

A tárca arra is utasította a kórházat, hogy állítson össze egy olyan ellenőrzési listát, amelyen a műtét előtt az orvosok pontról pontra végigmehetnek, hogy ellenőrizzék, minden rendben van-e. Ennek tartalmaznia kell a pontos információkat arról, a test mely pontján kell elvégezni a műtétet, valamint a beteg kórtörténetét is.