Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Útban a csatába a jövő lőszere

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai hadsereg elindította az afganisztáni és iraki hadszíntérre a lézerirányítású 120 milliméteres aknavetőgránátokat, amelyek körülbelül egyméteres pontossággal találnak célba.

Az XM395 jelű precíziós lőszer kifejlesztése 12 évet vett igénybe, a késedelmek miatt a hadsereg egyszer kis híján megvonta a program finanszírozását.

A mintegy 17 kilogramm tömegű lőszerrel tüzelve az aknavetők maximális hatótávolsága 7 kilométer, a lézervezérlésnek köszönhetően egy méteren belüli találati pontossággal.

A hagyományos aknagránátokkal képtelenség ilyen pontosan célozni, több lövés is szükséges lehet a találathoz, a célzáshoz pedig előretolt megfigyelő is kell.

A pontos célzás különösen városi körülmények között rendkívül lényeges, hiszen a pontatlanság gyakran civilek életébe kerül. Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy a homokvihar vagy éppen a sűrű füst hatástalanná teszi a lézeres irányzást.

A gránátban mintegy 2,3 kilogramm robbanóanyag van; összehasonlításképpen: egy 155 milliméteres tüzérségi gránát ennek háromszorosát tartalmazza. Városokban azonban kifejezetten hasznos lehet a kevesebb robbanóanyag, a járulékos károk csökkentése miatt.

Az XM395 tesztelése a nyáron fejeződött be, Afganisztánban és Irakban a jövő év elején debütálhat, a tálibok és a lázadók legnagyobb bánatára. A gránátok darabára mintegy 40 ezer dollár (7 millió forint).

Az amerikai gyalogság minden zászlóalja rendelkezik 120 mm-es aknavetőkkel.