eur:
393.55
usd:
367.03
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Késsel és bunkósbottal fenyegetnek a potyautasok

Az erőszaktól sem riadnak vissza azok, akik illegálisan akarnak bejutni Nagy-Britanniába. Különösen a szigetországba tartó kamionok vezetői vannak veszélyben, egyiküket a napokban megkéselte az egyik reménybeli potyautas.

A brit kamionsofőrt súlyos állapotban szállították be a calais-i kórházba, miután megkéselte egy reménybeli potyautas.

A calais-i teherszállítási terminálnál nagyon szigorú a biztonsági ellenőrzés, a szigetországba készülő kamionokat a franciák és a britek is ellenőrzik, hogy megakadályozzák az illegális bevándorlást. Nyomkereső kutyákkal, majd a lélegzet által kibocsátott széndioxidot, illetve a szívdobogást jelző elektronikus berendezésekkel is ellenőrzik a járműveket.

Naponta négyezer teherautó halad át Calais-n Nagy-Britannia felé, és a járművek 70 százalékát átvizsgálja az 500 fős brit ellenőrző stáb.

A szigorú szabályok ellenére mindig vannak, akik megpróbálnak potyautasként feljutni egy-egy Nagy-Britanniába tartó kamionra - és a módszereik egyre erőszakosabbak.

Egy hónap, 15 próbálkozás

A brit lap újságírója többekkel is beszélt a reménybeli potyautasok közül. Heinok Yosief Eritreából érkezett, egy hónapja van Calais-ban. Ezalatt 15-ször próbált feljutni egy Nagy-Britanniába tartó kamionra - sikertelenül.

Õ csak frusztrált a kudarcok miatt, mások azonban készek megfenyegetni a sofőröket. Yosief szerint főleg az iraki kurd bandák erőszakosak. Az embercsempészek 4-500 eurót szednek be a bevándorolni vágyóktól a potyaútért a kamion rakterében, s ha a sofőrök nem hajlandóak az üzletre, késsel és bunkósbottal fenyegetik meg őket.

A kamionsofőrök szövetsége egyre jobban aggódik az erőszak miatt. Több rendőrjárőrt követelnek a terminálra és a parkolóba is, ahol éjszakánként várakoznak a teherautók.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×