Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Biztonságosabbak a génmódosított élelmiszerek?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A brit kormány leköszönő tudományos főtanácsadója szerint \"valószínűleg biztonságosabb\" olyan ételeket fogyasztani, amelyeket nem hagyományos, hanem génmódosított növényekből készítettek.

Az év végén távozó Sir David King régóta a génmódosított növények támogatójának számít, így nem keltett nagy meglepetést a mostani, a BBC-nek adott nyilatkozata.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a Föld jelenlegi 6,5 milliárdos népessége az évszázad közepére 9,5 milliárdra nő, miközben az éghajlatváltozás nem hagyja érintetlenül a gabonanövények termésátlagát.

A brit kabinet tudományos főtanácsadója szerint erre a kihívásra a génmanipuláció megfelelő választ ad. A tudós hangsúlyozta: alaptalanok az eljárással szemben a közvélemény egy részében meglévő fenntartások.

"A technika annyira kifinomult, hogy sok szempontból valószínűleg biztonságosabb gémmódosított termékeket fogyasztani, mint hagyományos növényekből készült ételeket" - fogalmazott Sir David King.

A szakembert 2000-ben nevezték ki tudományos főtanácsadónak. Korábban az éghajlatváltozást nevezte a legnagyobb egyedi globális kihívásnak, amely nagy veszélyt jelent a vadvilágra, és több száz millió ember éhezését okozhatja.

Sir David King egy másik vitatott elképzelést, az atomerőművek fejlesztését is támogatja, szerinte az Egyesült Királyság energiaszükségletének 30 százalékát kellene fedezni atomenergiából, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.