eur:
392.89
usd:
366.59
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Napi két szelet barna kenyér, és megússza a rákot

Napi két adag, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér elfogyasztásával akár a felére csökkenthető a hasnyálmirigyrák veszélye - derült ki egy amerikai kutatásból. Ez az egyik leghalálosabb rákbetegség: a betegek 95 százaléka a kór diagnosztizálása után két éven belül életét veszíti.

Teljes kiőrlésű, illetve korpás lisztből készült kenyér, gabonafélék, valamint barna rizs rendszeres fogyasztásával azonban jelentősen csökkenthető a betegség kialakulásának veszélye - állapították meg a Kaliforniai Egyetem kutatói, akik kétezernél több embert vizsgáltak meg.

Közülük azok, akik naponta legalább két adagot esznek belőle - vagyis két szelet kenyeret, illetve egy csésze barnarizst, vagy zabkását -, 40 százalékkal kisebb eséllyel betegszenek meg, mint azok, akik egy adagnál kevesebbet fogyasztanak.

Ez a diéta ráadásul hatásos a cukor- és szívbetegségek megelőzősére is - ám csak natúr formában: a finomított lisztből készült kenyér, illetve az édes tészták - például a fánk - fogyasztása növeli a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát.

A hasnyálmirigyrákos betegek átlagosan 14-16 hónappal élik túl a műtétet. Luciano Pavarotti is ebben a betegségben halt meg szeptember elején, 71 éves korában. A legtöbb beteg - 63 százalék - 70 évesnél idősebb.

Az amerikai kutatók "mellesleg" azt is megállapították, hogy a hasnyálmirigyrákos betegek jelentős része dohányzik.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

Az Airbus gyengébb első negyedévi pénzügyi teljesítményről számolt be. A cég 577 millió eurós korrigált üzemi eredményt ért el, ami 25 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a bevétel 12,83 milliárd eurót tett ki. Ez elmarad az elemzők által várt 789 millió eurós működési nyereségtől.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×