Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Húsz év alatt négyszeresére nőtt a természeti katasztrófák száma

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Négyszeresére emelkedett a természeti katasztrófák száma a korábbihoz képest az elmúlt húsz évben, és a világnak fel kell készülnie arra, hogy a helyzet tovább romlik - figyelmeztetett az Oxfam segélyszervezet.

Mivel a világ népessége folyamatosan nő, a természeti katasztrófák ráadásul egyre több embert érintenek - figyelmeztetett jelentésében az Oxfam, amely a természeti csapások számának emelkedését a globális felmelegedéssel magyarázza.

A jelentés szerint újabban minden évben átlagosan 500 természeti katasztrófa történik, míg az 1980-as években ez a szám 120 volt. A vizsgált időszakban az áradások száma például a hatszorosára nőtt.

Az Oxfam különösen a kisebb és közepes méretű természeti csapások miatt aggódik. Ezek ugyanis sok embert érintenek, viszont nem mozgatják meg annyira a világ közvéleményét és a nemzetközi segélyszervezeteket, mint a hatalmas katasztrófák, amelyek hosszú ideig szerepelnek a hírekben.

Az Oxfam figyelmeztetése szerint a klímaváltozás okolható a természeti csapások számának növekedéséért. Különösen igaz ez az intenzív esőzésekre, amelyek gyakran áradáshoz vezetnek.

Mivel a népesség is folyamatosan nő, egyre több ember kényszerül menekülésre a természeti csapások miatt. "Az erdőkben, a dzsungelekben, a hegyekben egyre többen élnek, holott ezeket a területeket fenyegeti leginkább az esőzés. Az otthonukat elhagyni kényszerülők száma így egyre nő, a spirál beindult" - figyelmeztet a jelentés.

Ha a nagy nemzetközi segélyszervezetek nem készülnek fel már előre az újabb természeti csapásokra, egyszerűen nem tudja majd kezelni a világ a katasztrófahelyzeteket - hangsúlyozta az Oxfam.