eur:
393.78
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Öltönyök, amelyek megrengették a világot - képekkel

Sok híres ruhadarabot tudunk felsorolni, ám olyanból kevesebb van, amely annyira összenőtt viselőjével, hogy róla nevezik el. A The Independent összeállította azoknak az öltönyöknek a listáját, amelyek nagy hatást gyakoroltak a divatra és a világra.

Mao Ce-tung és a Mao-zubbony

A zubbony akkor kapta a nevét, amikor az első képek megjelentek a kínai kommunista vezetőkről a nyugati sajtóban. Kínában Szun Jat-szen után nevezték el az öltözetet.

A kommunizmus előtt a kínai közalkalmazottaknak egy új típusú ruhát kellett hordaniuk, amelyen egészen a gallérig gombok voltak. Később lehajtott gallérral és négy, szimmetrikusan elhelyezkedő zsebbel egészítették ki a ruhadarabot.

A kommunizmus alatt a lakosság jelentős része, férfiak és nők egyaránt, ezt a zubbonyt kezdték hordani.

A kínai vezetők az 1990-es években hagytak fel a Mao-zubbony viselésével, de Észak-Koreában még mindig népszerű.

Richard Gere és az Amerikai dzsigoló öltönye

Az Amerikai dzsigoló című 1980-as filmben Richard Gere Giorgio Armani-öltönyökben szerepel.

Az olasz divattervező által készített zakók előnye, hogy könnyebbek, és jobban kiemelik a férfi testet.

Az egyik híres jelenetben Richard Gere hosszasan válogat, hogy melyik öltönyt vegye fel.

Marlene Dietrich és a női öltöny

Radclyffe Hall írónő kezdett el először férfi öltöny viselni, ám az első híresség a német színésznő volt, aki feladta a női-férfi szerepeket a divatban.

A Marlene Dietrich által meghonosított klasszikus öltözetet később Judy Garland, Diana hercegnő, Catharine Deneuve és Madonna is viselte.

Cary Grant és az "Észak-Északnyugat" öltöny

A legstílusosabb filmnek választott Észak-Északnyugat című Alfred Hitchcock-moziban Cary Grant szürke öltönyt visel, amely kultikussá vált. A filmben a zakó sohasem volt ráncos, a nadrágot öv nélkül viselte a főszereplő, és mindehhez világos cipőt hordott.

Később több hollywoodi filmben is feltűnt hasonló öltöny. Legutóbb Tom Cruise viselte ilyen színű zakót A halál záloga című filmben.
Winston Churchill és a háborús flanell öltöny

Az egykori brit miniszterelnököt egy 1940-es képen úgy ábrázolták mintha amerikai gengszter lenne: kezében puskával, szájában szivarral. Winston Churchill fején kalapot, valamint egy halszálka-csíkos öltönyt viselt.

A kép azt üzente: a felső osztálybeli angol férfi nem riad vissza az erőszaktól, ha ezáltal lehet csak megvédeni a hazát a németektől.

A legendás öltönyt gyártó céget felkérték, hogy készítsen egy másolatot, amelyet jövő márciusban kiállítanak.

A Beatles és az "Egy nehéz nap éjszakája" öltöny

A Beatles a zenéje és gombafrizura mellett az öltönyök terén is új divatot teremtett.

A gallér nélküli öltönyt az együttes házi szabója, Douglas Millings készítette, aki az ötletet Pierre Cardintől, a francia divattervezőtől kölcsönözte.

Az öltöny szinte összeforrt a Beatles nevével, és az 1960-as években rendkívüli népszerűségre tett szert.

Charlie Chaplin és a csavargó öltöny

Charlie Chaplin öltözetét az ellentétekre hegyezte ki: szűk zakó és kis kalap, de bő nadrág és nagy cipők, ezzel már megalapozva a komikumot.

Először egy 1914-es némafilmben viselte ezt a később jellegzetessé vált öltözetet, amelyet 2005-ben 3100 dollárért árvereztek el.


Tom Wolfe és a fehér öltöny


Tom Wolfe, az "új újságírás" nevű műfaj létrehozója 1962-ben vette meg első fehér öltönyét, amely később védjegyévé vált.

A híres amerikai írónak ma már egy teljes kollekciója van fehér öltönyökből.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×