Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Miért vagyunk karácsonykor mindig olyan fáradtak?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A téli ünnepek alatt lehetőség lenne egy kis kikapcsolódásra, az emberek többsége mégis szinte mást sem csinál a szabadság alatt, csak alszik. Mindez nem véletlen, számos oka van annak, hogy a szervezet karácsonykor, vagy a tengerentúlon hálaadáskor a fáradtság jeleit mutatja.

A HealthyDay című egyesült államokbeli internetes lap arra volt kíváncsi, hogy vajon miért érzik magukat annyira fáradtnak az emberek hálaadáskor.

Az aratást, a betakarítást lezáró amerikai ünnep mindig csütörtökre esik, sokan azonban a pénteket is kiveszik szabadságként, hogy hazautazhassanak a családjukhoz, és együtt tölthessenek négy napot.

Ahogy az európaiak karácsonykor, az amerikaiak hálaadáskor eszik tele magukat mindenféle földi jóval (a tengerentúl az ünnep jellemző étele a pulyka). Ez az egyik legfontosabb oka annak, hogy a családlátogatásokat a legtöbb ember arra használja fel, hogy jól kialudja magát.

Az ekkor fogyasztott ételek triptofánban gazdagok, ami enyhíti a feszültséget, és szabályozza a normális alvást. Az anyag megtalálható a pulykahúsban, a mogyoróban, a túróban és a barnarizsben is. Ezeket fogyasztva az ember sokkal álmosabbnak érzi magát.

Ugyancsak álmosságot és bágyadtságot idéz elő, hogy a családi körben töltött napok alatt az emberi agy általában "pihentető üzemmódba" kapcsol át.

Mindezek a hatások azonban a munkába visszatérve megszűnnek. A szakemberek épp ezért azt ajánlják, hogy aki az ünnepek után is jót akar aludni, az délután végezzen valamilyen testedzést, a lefekvéshez közeledve pedig ne fogyasszon nagy mennyiségű vacsorát.