Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megdöbbentő felfedezés: nem az atléták a legnagyobb szteroid-fogyasztók

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A közhiedelemmel ellentétben nem az atléták a tipikus szteroid-fogyasztók. A veszélyes szert elsősorban a húszas-harmincas éveikben járó, magasan képzett emberek szedik, akik közül sokan egyáltalán nem is sportolnak.

A tampai egyetem kutatói kétezer olyan amerikai férfit vizsgáltak, akik anabolikus szteroidokat szednek, és megállapították, hogy közülük a legtöbben nem tizenéves, aktív sportolók, akik a mindenáron való győzni vágyás miatt nyúlnak e veszélyes szerekhez.

Kiderült, hogy a tipikus szteroid-fogyasztó harminc év körüli, fehér férfi, magasan képzett, átlagnál jobban kereső, és nem különösebben atletikus testalkatú. A legtöbben közülük azért szednek anabolikus szteroidot, hogy izmosabbnak nézzenek ki, erősebbek és fizikailag aktívabbak legyenek - foglalták össze a kutatás eredményét a Journal of the International Society of Sports Nutrition című szaklapban.

A kutatási alanyokat hirdetésekben, e-mailben és olyan internetes oldalakon toborozták, amelyek kimondottan a szetroidokkal foglalkoznak. A válaszolók beszámoltak életmódjukról, családi hátterükről és szteroidfogyasztási szokásaikról.

A válaszolóknak mindössze a 6 százaléka foglalkozik testépítéssel, a döntő többség viszont soha nem volt aktív sportoló, még a középiskolában sem.

A kutatás eredménye azt jelenti, hogy a szteroid-ellenes kampányoknak, amelyek főként a fiatal sportolókat próbálják eltéríteni a szer fogyasztásától, rossz célközönséget választottak. A szteroid-fogyasztás azért nem csökken tehát az Egyesült Államokban, mert a szer használóinak döntő többsége "virtuálisan láthatatlan" - hangsúlyozzák a kutatók.