Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sokkoló tények a gyerekek elhízásáról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az elhízás akkora problémát jelent Nagy-Britannia számára, mint a klímaváltozás - ezzel a mondattal lepte meg a Lordok Házának tagja a brit közvéleményt azután, hogy egy újabb vizsgálat kiderítette: az elhízás éppen Nagy-Britanniában növekszik leggyorsabban egész Európában. Az angliai Leeds Egyetemen működik Európa ezidáig egyetlen bentlakásos gyermekelhízás központja, akinek igazgatóját, Paul Gately professzort kérdezte az InfoRádió.

Helytelen étrend, kevés mozgás és rossz szokások - alapjaiban ezt a három meghatározó tényezőt vizsgáljuk, amikor egy elhízott gyereket behoznak hozzánk - mondta az InfoRádiónak a Leeds-i Egyetemen működő bentlakásos gyermekelhízás központjának igazgatója.

Az Európában egyedülálló intézmény vezetője elmondta: megfigyelték, hogy vannak bizonyos, az elhízott tizenévesekre jellemző közös tulajdonságok. Ilyen például az, hogy nevelésük során társaiknál kevésbé korlátozzák őket a szüleik.

"Azt is észrevettük, hogy ezek a gyerekek kevésbé ügyesek a közösségben, például nem tudnak olyan jól barátkozni, ezért a közös szabadidős foglalatosságokban kevésbé vesznek részt" - tette hozzá Paul Gately professzor.

Tévéznek és esznek

A szakember szerint ezek a gyerekek azért is híznak el, mert sokat vannak egyedül, az így keletkezett szabadidőt pedig tévénézéssel és nassolással töltik ki. Ez egy idő után befolyásolja beilleszkedésüket a korosztályuk tagjai közé - hangsúlyozta a professzor.

"Azt látjuk, hogy az elhízásban nagyon kis szerepet játszanak az öröklött gének, annál többet a felvett szokások. Mindössze az elhízott gyerekek 3 százalékánál tudtunk orvosi okot kimutatni" - mondta Paul Gately, aki ugyanakkor elismerte: tény, hogy az is lehet genetikailag öröklött, hogy ki mennyire tud alkalmazkodni egy a gyerekek számára is folyamatosan változó világhoz.

A szülők maguknak sem merik bevallani

A gyermekelhízással foglalkozó központ igazgatója hozzátette: intézményükben 127 féle foglalkozást szerveznek a gyerekeknek. Ezek nem csak étrend-, és testkultúra fejlesztő órák, hanem viselkedésmódosító, szokás ki- és átalakító foglalkozások is, hiszen ma már tudják, hogy a kövérség leküzdése nemcsak a kevesebb evésről és a több mozgásról szól.

Az elmúlt évtizedben egyébként 50 százalékkal nőtt a gyermekkori elhízás Nagy-Britanniában, ám a szülők még mindig homokba dugják a fejüket és nem merik kimondani, ha a gyerekük kövér - jelentette ki Paul Gately.

A világon mindenütt probléma

A professzor szerint az állam is jobban kivehetné részét az elhízás elleni harcból: azoknak, akiknek kezelését nem fedezi az állam (és ők vannak többségben) heti 500 fontot (180 ezer forintot) kell fizetniük a kezelésért.

A központ igazgatója hangsúlyozta: nem nagy-britanniai kérdésről van szó, hiszen ők is kezelnek Európából, Afrikából, a Közel-Keletről és Amerikából érkezett gyerekeket is.

"Meggyőződésem, hogy egy ilyen komplex program máshol is sikeres lehet, ám ehhez állami támogatás kell" - mondta az InfoRádiónak Paul Gately, a Leeds-i Egyetemen működő bentlakásos gyermekelhízás központjának igazgatója.