Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hitlert dicsérte az amerikai sztárrendező guruja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Erős tiltakozást váltott ki Németországban, hogy Jospeh Göbbels náci propagandaminiszter szavaival provokálta a közönséget David Lynch német guruja. Az amerikai filmrendező egy transzcendentális, meditáción alapuló egyetemet akar létrehozni Berlinben.

Múlt héten a berlini Urania Színházban népszerűsítette "agressziómentes" egyetemét a Mullholland Drive rendezője, ám a dolog visszafelé sült el.

Az egyetem leendő főguruja, a fehér palástot és arany koronát viselő Emanuel Schiffgens a hallgatóknak azt mondta: az intézmény célja, hogy növelje az emberekben a tudatosságot és megértést.

Ezzel nem is lett volna baj, de ezután ezzel sokkolta hallgatóságát: "Legyőzhetetlen Németország! Legyőzhetetlen Németország! - Azt akarom, hogy mindnyájan mondjátok: Legyőzhetetlen Németország!"

Joseph Göbbels idézése azonban nem szerencsés abban az országban, amely a legutóbbi fél évszázadának jelentős részét a náci múlt kínkeserves feldolgozásával töltötte. A gurut - aki rajaként vagy Németország hercegeként említi magát - kifújolták, és belé fojtották a szót.

Amikor a hallgatóság egyik tagja elkiáltotta magát, hogy "Hitler is pontosan ezt akarta", Emanuel Schiffgens azt felelte: "Igen, de sajnos nem járt sikerrel."

A nagy kavarodásban a németül nem tudó David Lynch megszólalt: "Nem tudom, mit mondott, de azt hiszem a Harmadik Birodalom egyik kifejezését használta. Ne csak ebből a szempontból nézzük, ma már más világ van".

David Lynch egyetemalapítási törekvése már megvalósulóban van Bulgáriában, Észtországban, Finnországban és Skóciában. Ezekben az oktatási intézményekben ötvözik hagyományos akadémiai tárgyakat az indiai Maharishi Mahesh Yogi által az ötvenes években kifejlesztett meditációs technikával, amelynek a Beatles tagjai is követői voltak.