eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A világ túlsó felét szennyezik az amerikaiak

A legtöbb amerikai azt hiszi, hogy régi számítógépe, televíziója vagy rádiótelefonja újrahasznosításával csökkentheti a környezet szennyezését. Kiderült azonban, hogy mindezzel számos szennyezést idéznek elő a tengerentúlon.

Az Egyesült Államokban kidobált régi elektronikus eszközök több mint fele Indiában, Kínában vagy Nigériában köt ki, ahol újrahasznosítják azokat, vagyis a csaknem 400 ezer tonnányi szemétből megpróbálják kinyerni a még használható anyagokat, például az üveget vagy a fémeket.

Miközben azonban emberek sokasága foglalkozik ezek szétszerelésével, igen nagy veszélynek vannak kitéve, a hulladékok ugyanis mérgezők. Az amerikaiak tehát megőrzik ugyan a saját környezetüket, a Föld más részét viszont szennyezik hulladékukkal.

Csak Hong Kongba idén 85 konténernyi elektronikus szemetet szállítottak be, ennek jó része az Egyesült Államokból érkezett.

Számos országban hatalmas piaca van a használt számítógépeknek, így sok kereskedő kifejezetten azért viszi ki a számítógépeket az Egyesült Államokból, hogy azokat ismét használatba helyezze.

Az aktivisták azonban azt kifogásolják, hogy ezeknek a berendezéseknek az állapotát nem ellenőrzik, mielőtt elszállítanák Amerikából.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×