eur:
395.67
usd:
366.68
bux:
65714.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ismét működik a németeket legyőző kolosszus

Több mint hatvan év után a következő napokban lép először működésbe a brit Colossus számítógép, amelynek elődeivel a második világháború idején rengeteg rejtjeles német üzenetet fejtettek meg.

A Colossust az egyik legelső modern számítógépnek tartják, és azért fejlesztették ki, hogy meg tudják fejteni a német parancsnokságok kódolt üzeneteit. A gép rászolgált a nevére, hiszen akkora volt, mint egy kisteherautó, és kétezer elektroncsövet tartalmazott.

Az újjáépített Colossusnak ugyanazt a Lorenz-kódrendszert kell megfejtenie, mint világháborús elődeinek, a jeleket stílszerűen Németországból sugározzák rádióamatőrök, méghozzá egy nehéz, egy nagyon nehéz és egy még ennél is nehezebben feltörhető kódsorozatot.

A Colossust a modern számítógépek képességei ellenében is próbára teszik. A 14 éves újjáépítési projektet vezető Tony Sale szerint a verseny egyáltalán nem lefutott.

A szakember szerint a Colossus annak köszönheti gyorsaságát, hogy egyetlen probléma megoldására szánták, szemben a mai többfeladatú processzorokkal.

Döntő fegyver

Az újjáépítés azért vett időbe ilyen hosszú időt, mert a háború után mind a tíz berendezést szétszerelték, terveiket titkosították, és a minősítést csak 2000-ben oldották fel.

Fénykorukban a Colossusok - különösen az 1944 júniusában üzembe helyezett második generációjuk - órák alatt képesek voltak megfejteni a kódolt német üzeneteket, felbecsülhetetlen értékű információt szolgáltatva a német csapatmozgásokról, veszteségekről és tartalékokról.

Tony Sale szerint a Colossusok és a Bletchley Parkban dolgozó kódfejtők által más eszközökkel szolgáltatott információk legalább másfél évvel rövidítették meg a háborút.

Az újjáépített Colossus a Bletchley Parkban létrehozandó számítástechnikai múzeum egyik központi kiállítása tárgya lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×