eur:
394.63
usd:
371.87
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Az ember után az olaj gyilkolja a delfineket

A Természetvédelmi Világalap orosz szervezete szerint veszélybe került a fekete-tengeri delfinek és sok ritka madárfaj léte a Kercsi-szorosban a vasárnap kiömlött mintegy 1.300 tonna pakura miatt. Karát Emil biológus szerint a szennyezés még évekig károsítja az élővilágot.

A szakember az InfoRádióban elmondta: az olajszennyezés minden élőlényre káros hatással van az algáktól kezdve a tengeri madarakig és emlősökig. Sok állat pusztul el a mérgezés miatt, és megszakad a tápláléklánc.

Karát Emil kérdésre válaszolva közölte: a negyvenes években a Fekete-tengerben még másfél-kétmillió delfin élt, az állomány aztán egészen a nyolcvanas évekig drasztikusan csökkent, amikorra csak 60-100 ezer példány maradt.

A tengeri emlősöket vadászták a húsukért, a zsírjukért és a bőrükért, amelyből vízhatlan ruhát gyártottak - tette hozzá a biológus.

Karát Emil szerint az elsődleges veszteség néhány héten belül számszerűsíthető lesz, a táplálékhiány miatti pusztulást azonban nagyon nehéz felbecsülni, mert annak hatása sok évig tart.

A Fekete-tengerben három delfinfaj él, a közönséges delfin, a palackorrú delfin és a közönséges disznódelfin vagy barnadelfin.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×