Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Érdemes megfogadni Popeye tanácsát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Generációk sora nőtt fel a nem túl kedvelt, de a szülők által egészségesnek mondott spenóton. Számukra egy jó hírrel szolgálnak most a kutatók: ha utálták is a fanyar ízű zöld levélből készült főzeléket, szenvedéseik nem voltak hiábavalóak. A spenót ugyanis igen hasznos a szívbetegségek ellen.

Azt már korábban is kimutatták a táplálkozáskutatók, hogy akik spenótot fogyasztanak, azoknak kevesebb esélyük van szívrohamra. A legfrissebb felmérések azonban már nem csak a megelőzésről szólnak.

Kiderült, hogy aki sok spenótot eszik, az egy esetleges szívrohamból is gyorsabban és biztosabban gyógyul fel. A spenótban és más zöld növényben, például a salátában, nagy mennyiségben megtalálható antioxidánsok segítik a regenerálódást.

A Texasi Egyetem biokémikusai azt ajánlják, hogy naponta fogyasszunk az antioxidánsban, folsavban, karotinoidokban és ásványi anyagokban gazdag zöldségekből. A mennyiséggel sem kell spórolni, ajánlásuk szerint ugyanis az eddig javasolthoz képest legalább háromszor többet kell enni belőlük ahhoz, hogy hosszú távon érezzük jótékony hatásukat.

Mindezt egereken végzett kutatásaik során szűrték le. Az állatokkal antioxidánsokban gazdag folyadékot itattak, ennek hatására kisebb arányban kaptak szívinfarktust, a szívrohamon átesett állatok pedig gyorsabban regenerálódtak.

A spenót jótékony hatása

A spenót jó vérnyomás-szabályozó, a magas vérnyomást csökkenti, és mérsékeli az alacsony vérnyomás okozta fáradtságérzetet. Emellett K-vitaminban is gazdag, kúraszerű fogyasztásával pótolható a vashiány. Bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert, ezáltal védenek a daganatok kialakulásával szemben. Magnéziumtartalma miatt pedig segít megelőzni az izomgörcsöket és az idegfájdalmakat.