eur:
394.02
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Érdemes megfogadni Popeye tanácsát

Generációk sora nőtt fel a nem túl kedvelt, de a szülők által egészségesnek mondott spenóton. Számukra egy jó hírrel szolgálnak most a kutatók: ha utálták is a fanyar ízű zöld levélből készült főzeléket, szenvedéseik nem voltak hiábavalóak. A spenót ugyanis igen hasznos a szívbetegségek ellen.

Azt már korábban is kimutatták a táplálkozáskutatók, hogy akik spenótot fogyasztanak, azoknak kevesebb esélyük van szívrohamra. A legfrissebb felmérések azonban már nem csak a megelőzésről szólnak.

Kiderült, hogy aki sok spenótot eszik, az egy esetleges szívrohamból is gyorsabban és biztosabban gyógyul fel. A spenótban és más zöld növényben, például a salátában, nagy mennyiségben megtalálható antioxidánsok segítik a regenerálódást.

A Texasi Egyetem biokémikusai azt ajánlják, hogy naponta fogyasszunk az antioxidánsban, folsavban, karotinoidokban és ásványi anyagokban gazdag zöldségekből. A mennyiséggel sem kell spórolni, ajánlásuk szerint ugyanis az eddig javasolthoz képest legalább háromszor többet kell enni belőlük ahhoz, hogy hosszú távon érezzük jótékony hatásukat.

Mindezt egereken végzett kutatásaik során szűrték le. Az állatokkal antioxidánsokban gazdag folyadékot itattak, ennek hatására kisebb arányban kaptak szívinfarktust, a szívrohamon átesett állatok pedig gyorsabban regenerálódtak.

A spenót jótékony hatása

A spenót jó vérnyomás-szabályozó, a magas vérnyomást csökkenti, és mérsékeli az alacsony vérnyomás okozta fáradtságérzetet. Emellett K-vitaminban is gazdag, kúraszerű fogyasztásával pótolható a vashiány. Bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert, ezáltal védenek a daganatok kialakulásával szemben. Magnéziumtartalma miatt pedig segít megelőzni az izomgörcsöket és az idegfájdalmakat.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×