Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sörnek indult - csokoládé lett belőle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A csokoládé iránti szenvedély régebbi, mint gondolták. Már legalább 3100 évvel ezelőtt is ismerték az emberek Közép-Amerikában, de akkor még a kakaóbabból nem édességet, hanem ünnepi alkalmakkor kínált, sörhöz hasonló italt készítettek belőle, amelynek a fogyasztása státusz szimbólum is volt.

A Hondurasban felfedezett edényekben olyan maradványokat találtak, amelyek kizárólag kakaóbabból származhatnak. Ez azt jelenti, hogy a korábban feltételezettnél legalább 500 évvel hamarabb fogyasztottak már kakaóbabból -a csokoládé alapanyagából - készített italt a közép-amerikai őslakosok.

A felfedezésről a Cornell Egyetem John Henderson antropológus professzora vezette kutatócsoportja számolt be az amerikai tudományos akadémia szaklapjában.

A kakaóbabból készült italt az azték és a maja elit tagjai ünnepi alkalmakkor fogyasztották, de használták a kakaóbabot fizetőeszközként is. Õk ismertették meg a csokoládét a világgal - pontosabban a spanyol hódítókkal.

Õk hozták be Európába a kakaót a 16. században, akkor még kizárólag ital formájában. Később találták csak fel a szilárd halmazállapotú, táblába préselt csokoládét.

Most azonban bebizonyosodott, hogy ők már örökölték a kakaóitalt. A tíz, elegáns edényke valószínűsíti, hogy az italt jelentős ünnepségek, például esküvők és gyermek születése alkalmából fogyasztották.

Henderson professzor egyébként azt sem zárja ki, hogy az emberek még ennél is korábban fogyasztottak már kakaóitalt. Szerinte meg kellene vizsgálni a Közép-Amerikában talált edényeket, hogy kiderüljön: tartalmaznak-e kakaóbabból származó maradványokat.