eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kiváló lesz az idei évjárat Tokaj-Hegyalján

Van, ahol a napokban fejezték be a szüretet, de olyan hely is akad, ahol a múlt héten kezdték el a munkát; ez derül ki a tokaji szőlőbirtokok és pincészetek jelentéseiből, amit a Tokaj Renaissance Egyesületnek küldtek - olvasható az Észak-Magyarországban.

A tájékoztatás szerint mindenki elégedett a minőséggel, ám ugyanez nem jelenthető ki a mennyiségről.

Egy-két kivételtől eltekintve mindenütt folyamatban van az aszúszedés, a szőlő betakarítása nagyrészt már befejeződött, ám a Tokaj Classic Pincészet például csak most kezdte a szüretet, a Tokaj Hétszőlő Pincészetnél pedig még három hektár kövérszőlő vár szedésre.

Hasonlóképp zajlik a munka a Patricius Szőlőbirtokon, ahol az össztermés negyede, a Füleky Pincészetnél a húsz százalék, az Anala-Tokaj Pincészetnél az ötven százaléka kerül még a puttonyba, és szintén tart még a szüret az Árvay Pincészetnél.

Zöldi-Kovács Árpád, az erdőbényei Béres Szőlőbirtok képviseletében a lapnak azt mondta, hogy kiváló minőség jellemzi az idei évjáratot, magas mustfokkal értek be a szőlők.

Mészáros László, a mezőzombori Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet vezérigazgatója szerint rendkívüli évjárat az idei, egyik előzőhöz sem tudja hasonlítani.

"Nagy mennyiségben és kiváló minőségben szedtünk aszúszemeket, a furmintban négyszer válogattunk, majd az utolsó fürtönkénti szedést november 6-án fejeztük be" - mondta.

Az aszúsodásnak indult szőlőszemek rendkívüli aromagazdagságot adnak az idei boroknak.

Analitikailag kevesebb a sav a vártnál, ez azonban a borok harmonikus ízvilágában nem mutatkozik meg. Összességében elmondható, hogy nagyon jó, és különleges évjárat lesz a 2007-es - írja a lap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×