Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rosszul emlékszik gyerekkorára a Nobel-díjas tudós

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az AP amerikai hírügynökség kutatása szerint több ponton sem egyezik a valósággal az idén orvosi Nobel-díjat kapó Mario Capecchi saját gyermekkoráról szóló története. Közel sem biztos ugyanakkor, hogy a tudós szándékosan ferdített.

Az olasz származású kutató elmondása szerint hároméves volt, amikor a második világháború alatt édesanyját a német titkosrendőrség, a Gestapo a dachaui koncentrációs táborba hurcolta.
Ezután egy parasztcsalád vette magához, majd dobta ki. Ezután négy éven keresztül koldult különböző olaszországi településeken. Kilencéves korában találkozott ismét édesanyjával, akit akkor éppen tífusz miatt ápoltak kórházban - hangzik a történet Mario Capecchi elmondásában.

Az AP hírügynökség vizsgálódásai szerint a tudós édesanyja, Lucy Ramberg nem került Dachauba, ugyanakkor Perugiában valóban őrizetbe vették.

A feljegyzések szerint az sem stimmel, hogy Mario Capecchi négy és fél éves korában utcára került volna, az apja magával vitte Reggio Emiliába.

Utóbbiról a kutató 1999-ben azt mondta, hogy időszakosan valóban az apjával élt, aki azonban időről időre kirúgta. A Reggio Emilia-i kórházakban egyébként nincs nyoma annak, hogy Mario Capecchit kezelték az intézményben.

Mindez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a génmódosított egerekkel végzett kísérleteinek köszönhetően - Olivier Smithes és Martin Evans mellett - Nobel-díjjal kitüntetett tudós szándékosan hazudott.

Elképzelhető, hogy kora gyermekkori emlékei tréfálták meg, vagy már hozzá is elferdített információk jutottak el, amelyek benne később tényként rögzültek.