Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Inkább meghalt, mint hogy elfogadja más vérét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagy-Britanniában meghalt egy Jehova Tanúi vallási közösséghez tartozó asszony, miután vallási meggyőződésből nem járult hozzá ahhoz, hogy vérátömlesztést kapjon. Férje mégis a kórházat hibáztatja.

Az asszony ikreknek adott életet, ám a szülés során túl sok vért vesztett. A vérátömlesztéshez alá kellett volna írnia a házaspárnak egy hozzájáruló nyilatkozatot, ezt azonban vallási meggyőződésből nem tették meg. Az orvosok ugyan arra buzdították a férjet, hogy gondolja meg magát, a 24 éves mérnök azonban mégsem járult ehhez hozzá.

A 24 éves férfi szerint a kórházban gondatlanul jártak el feleségével, ezért jogi lépéseket is kilátásba helyezett.

Szerinte ugyanis 22 éves feleségénél végre lehetett volna hajtani a beavatkozást, de csak úgy, hogy az asszony vérét cirkuláltatják. A férj azt is kilátásba helyezte, hogy a kórházi személyzet nem tudta pontosan, hogyan kell használni azt a gépet, amellyel mindezt végre lehetett volna hajtani.

A család barátai elmondták, hogy a Jehova Tanúinak hitével nem fér össze, hogy egy idegen vérét kapja meg egy beteg. Szerintük a férfi most elkeseredettségében és csalódottságában vádolja a kórházat az asszony haláláért.

A Jehova Tanúi keresztény jellegű vallási felekezet. Amerikában jött létre a 19. században, Magyarországon 1989 óta bejegyzett egyház.

A vallási tanok helytelenítik a vérátömlesztést és egyes vérkészítmények, valamint az ezekből készített gyógyszerek használatát. Szerintük ugyanis a vér bejuttatása a szervezetbe sérti Isten törvényeit.

A vallás emellett tiltja a politikai életben való részvételt, a vallásközi mozgalmakban való részvételt, valamint a katonai szolgálatot is, mint ahogy a terhességmegszakítást. Bűnnek tartja a homoszexualitást, az okkultizmust, helyteleníti a társadalmi, családi ünnepeket és a csecsemőkeresztelést.

Követői számára engedelmességet ír elő, valamint a társadalmi törvények és szabályok betartását. A válást pedig csak házasságtörés esetén tartják megengedettnek.