Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Halott a parlamentben és egyéb furcsaságok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kiválasztották a legabszurdabb törvényeket a brit UKTV Gold nézői. A brit jogszabályok közül az győzött, amely megtiltja az állampolgároknak, hogy a Parlament épületében haljanak meg. A nemzetközi törvények között az amerikai Ohio állam azon rendelkezése nyert, amely megtiltja, hogy leitassanak egy halat.

A hatályos törvényi szabályozás szerint tilos meghalni a brit Parlamentben. Ennek oka az, hogy az épület királyi palotának számít, ami kötelezettségeket ró az államra.

"Aki a Parlamentben hal meg, technikai értelemben jogosult az állami temetésre. Ha azt látják az emberen, hogy rosszul van, akkor rövid úton kitessékelik az épületből" - mondta a Vén Anglia különös törvényei című könyv szerzője, Nigel Cawthorne.

Nem mindegy, hogyan ragasztjuk fel a bélyeget

A brit tévénézők szavazásán a második helyen az a törvény végzett, amely szerint felségsértés, ha a brit uralkodót ábrázoló bélyeget fordítva ragasztják fel.

Vannak persze olyan törvények is, melyek létezéséről még a szakértők is vitatkoznak. Ilyen például az, mely szerint Liverpoolban tilos a nőknek topless mutatkozni, kivéve, ha eladók egy trópusi halakat árusító boltban.

A város vezetősége tagadja a törvény létezését, mondván, az csupán városi legenda. "Már korábban is hallottunk erről az állítólagos jogszabályról, ami időről időre újra felmerül, de a feltételezés is abszurd" - mondta a liverpooli városi önkormányzat szóvivője.

Majdnem megjárta a halász

Bár a listán szereplő törvények többsége több száz éves, vannak, akik komolyan veszik a kissé poros jogszabályokat. Ennek egyik ékes példája Robert Davies halász esete, aki 2004-ben tokhalat fogott, amiről faxon értesítette az uralkodói házat. Egy jogszabály ugyanis kimondja, hogy bármely, a brit partoknál fogott bálna vagy tokhal az uralkodó tulajdona.

A férfi azt a választ kapta, hogy nyugodtan tartsa meg a zsákmányt, ám amikor el akarta adni, kiderült, hogy azt továbbra sem lehet, így a rendőrségen kötött ki. Végül megúszta az ügyet vádemelés nélkül.

Egy másik, jelenleg is sajátos gondot okozó törvény szerint az Egyesült Királyságban a várandós nők bárhol könnyíthetnek magukon, erre a célra akár a rendőrök sisakját is felhasználhatják.

Ennek kapcsán jelenleg is Gordon Brown miniszterelnök előtt fekszik a férfi rendőrök által benyújtott petíció, melyben a jogszabály eltörlését kérik, mivel az szerintük sértő rájuk nézve.

A részeg halak és a bahreini nőgyógyászok tükre

A brit nézők szavaztak a legfurcsább nemzetközi törvényekről is. Itt a lista élén az egyesült államokbeli Ohio azon jogszabálya végzett, melynek értelmében tilos lerészegíteni a halakat.

A második helyezett egy indonéz törvény lett, melynek értelmében az önkielégítést lefejezéssel büntetik, míg a dobogó harmadik fokára Bahrein került, ahol a férfi nőgyógyászok csak tükrön keresztül vizsgálhatják pácienseik nemi szervét. A tíz legkülönösebb brit törvény...

1. Törvényellenes elhalálozni a Parlamentben (27 százaléknyi szavazat)
2. Felségsértés az uralkodó arcmásával ellátott bélyeget fordítva felragasztani (7)
3. Liverpoolban tilos a nőknek topless mutatkozniuk, kivéve, ha egy trópusi halakat árusító üzletben eladók (6)
4. Tilos vagdalthúsos pitét enni Karácsonykor (5)
5. Skóciában ha valaki kopogtat az ember ajtaján és a mellékhelyiséget szeretné használni, akkor kötelező beengedni (4)
6. Az Egyesült Királyságban egy várandós asszony bárhol könnyíthet magán, beleértve a rendőrök sisakját is (4)
7. Bármely, az Egyesült Királyság partjainál talált döglött bálna feje automatikusan a Király tulajdona, míg a farka a Királynőé (3,5)
8. Törvénytelen nem közölni az adóellenőrrel, amit nem akarunk a tudomására hozni, ugyanakkor törvényes eltitkolni azt, amit egyébként elmondanánk (3)
9. Tilos páncélban a Parlament épületébe lépni (3)
10. Yorkban a régi városfalak határolta területen belül törvényesen meggyilkolható bármely skót, abban az esetben, ha nyíl és nyílvessző van nála (2)

...és a legfurcsább nemzetközi jogszabályok

1. Az egyesült államokbeli Ohióban törvénybe ütköző cselekedet lerészegíteni egy halat (9)
2. Indonéziában lefejezés jár az önkielégítésért (8)
3. Bahreinben a férfi nőgyógyászok csak tükör segítségével vizsgálhatják meg pácienseik nemiszervét (7)
4. Svájcban este tíz óra után férfiember nem könnyíthet magán állva (6)
5. Az amerikai Alabamában törvénybe ütköző cselekedet bekötött szemmel vezetni (6)
6. Floridában a vasárnap ejtőernyőző hajadonokra börtönbüntetés vár (6)
7. A vermonti nők csak férjük írásos engedélyével viselhetnek protézist (6)
8. Milánóban törvényes elvárás a folyamatos mosolygás, kivételt ez alól csupán a temetések és a kórházi látogatások jelentenek (5)
9. Japánban nem létezik a nagykorúság (5)
10. Franciaországban tilos a Napóleon nevet adni egy disznónak (4)