eur:
392.85
usd:
366.32
bux:
66812.48
2024. április 25. csütörtök Márk

Alvás, mint fogyókúra?

A jó éjszakai alvás csökkentheti a gyermekek elhízásának veszélyét - derült ki egy amerikai kutatásból, amely újabb bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a gyerekeknél és a felnőtteknél is összefüggés van a rossz alvás és az elhízás között.

A nyolcéves korukban éjszakánként 10-12 órát alvó gyerekek 12 százaléka lesz túlsúlyos 11 éves korára, míg ez az arány 22 százalékos azok körében, akik 9 óránál kevesebbet alszanak éjszaka - állapította meg a Michigan Egyetem kutatója, akik vizsgálata eredményéről az amerikai gyermekgyógyászok szaklapjában számolt be.

Julia Lumeng tíz amerikai városban vizsgált meg 785 gyereket, akiknek elemezte az alvási szokásait, súlyát és magasságát. A jelenség okát ugyan még nem tudja megmagyarázni, de úgy véli, hogy a fáradt gyerekeknek valószínűleg nincs kedvük kimenni a szabadba és játszani.

A kutató figyelembe vette a gyerekek eredeti testtömeg-indexét, a szülők súlyát és alvási szokásait azonban nem vizsgálta, holott ezeknek is lehet hatása a gyerekekre.

Ennek ellenére az eredmény egybecseng több más kutatáséval, amelyek kimutatták, hogy azok a hormonális változások, amelyek miatt az ember rosszul alszik, növelhetik az étvágyat.

Bristoli kutatók megállapították, hogy azoknak a szervezetében, akik csak napi öt órát alszanak, 15 százalékkal magasabb az éhségérzetet fokozó grelin hormon szintje, mint a nyolc órát alvókéban. További vizsgálatokból pedig az is kiderült, hogy a keveset alvók hajlamosabbak arra, hogy napközben édességet és keményítőt tartalmazó ételt fogyasszanak.

Bizonyos tudósok nem zárják ki, hogy az alvás és a hízás közötti összefüggés a történelem előtti időkbe nyúlik vissza, amikor az ősemberek igyekeztek minél többet enni nyáron, amikor könnyen találtak élelmet, viszont az éjszakák rövidek voltak, ezért kevesebbet aludtak.

A kutatásnak ugyan csak az elején tartanak, de abban a szakértők egyetértenek, hogy a szülőknek jobban oda kell figyelniük arra, mennyit alszik a gyermekük. A tévé és az egyéb műszaki cikkek száműzése a gyerekszobából jó kezdet az egészséges élethez.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×