eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Már nem a pisai az igazi ferde torony

Letaszította képzeletbeli trónjáról Pisát egy német kisváros: Suurhusen templomának a tornya ugyanis ferdébb az olaszországi város tornyánál. Suurhusan júniusban jelentette be igényét a Guinness Rekordok Könyvénél, és immár hivatalosan is világcsúcstartó.

A Guinness megerősítette, hogy ezentúl Suurhusen temploma szerepel a rekordok könyvében, mint a világ legferdébb tornya. A hivatalos mérések ugyanis megállapították, hogy a kisváros templomának tornya 5,19 fokkal ferdül el, míg a pisai torony dőlésszöge mindössze 3,97 fok.

"Ez a világrekord" - erősítette meg a Guinness hamburgi irodáját vezető Olaf Küchenberg.

A suurhuseni templom a 13. században épült, a 27,37 méter magas tornyot azonban 1450-ben építették hozzá. A tornyot fa alapra építették, amelyhez tölgyfát használtak. Ahogy azonban az idők során a talaj kiszáradt, a torony lassan dőlni kezdett.

1982 óta többször megpróbálták megállítani a torony dőlését, és 1996-ban végre sikerült is stabilizálni az építményt. A pisai ferde tornyot viszont idén nyáron sikerült 45 centiméterrel "kiegyenesíteni", így a 30 millió eurós (7,5 milliárd forintos) mentőakció révén az építményt visszatérítették abba az állapotba, amelyben 1838-ban volt.

A suurhuseni templom egyébként még ma is működik, és turistákat is fogadnak. A templom papja szerint azonban sürgős anyagi segítségre van szükségük ahhoz, hogy fenn tudják tartani az épületet.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×